2024. április 26. - Ervin

5 nap, 9 magyar film

Szabó István Csodálatos Júlia című filmjével kezdődött meg kedden Pekingben a Magyar Filmhét, amelynek keretében öt nap alatt kilenc magyar alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők.
2007. november 13. kedd 18:15 - Hírextra

A filmes seregszemle megnyitóján az Oscar-díjas filmrendező mellett Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vett, aki egyhetes látogatást tesz a távol- keleti országban a szeptemberben kezdődött kínai Magyar Kulturális Évad keretében.

"Magyarország - csakúgy mint Kína - a filmművészetnek nagyon sok tehetséget adott az egész világon" - hangoztatta Szabó István filmművészeti hallgatók előtt a fesztiválnak helyet adó Pekingi Filmakadémián.

Az Oscar-díjas rendező felidézte, hogy már több mint száz éve készült el az első film Budapesten, és csaknem száz éve született meg az első magyar filmtörvény. - "Kicsi az ország, de nagyok a tapasztalataink" - hangoztatta.

Hiller István megnyitóbeszédében elmondta: a filmművészeti, táncos, zenei és irodalmi programokat magában foglaló magyar évaddal az utóbbi évtizedben kevésbé aktív kínai-magyar kulturális kapcsolatokat szeretnék újjáéleszteni. - "Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal kínai nemzedék sokat tudjon a magyar kultúráról" - fogalmazott a tárcavezető.

Li Hsziao-csing (Li Xiaojing), a Pekingi Filmakadémia helyettes vezetője arról szólt, hogy Kínában korábban bemutatott magyar filmek mind a szakma, mind a közönség körében tetszést arattak. Terveket ismertetve hozzátette, hogy a 2008-ban Budapesten rendezendő kínai filmhét új fejezetet nyithat a két ország filmművészeti kapcsolatának történetében.

Pekingben a Magyar Filmhét keretében a Csodálatos Júlia című alkotás mellett bemutatják Szabó István Oscar-díjas filmjét, a Mephistót és Mészáros Márta A csodálatos mandarin című művét. Mispál Attilától A fény ösvényei, Goda Krisztinától a Csak szex és más semmi című film kapott helyet a repertoárban, és levetítik a Kész cirkuszt Dyga Zsombor rendezésében. Az érdeklődők megtekinthetik még a Kocsis Ágnes rendezte Friss levegőt, Koltai Róbert Sose halunk meg című filmjét, valamint a Pálfi György által jegyzett Hukkle című alkotást.

A "Szabadság, szerelem" elnevezésű Magyar Kulturális Évad 2007 szeptemberében kezdődött Kínában és jövő év áprilisáig tart. A rendezvénysorozat keretében több száz magyar művész és program mutatja be Magyarország kulturális életét, reprezentálja értékeit a négy legnagyobb kínai városban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását