2024. május 9. - Gergely

A szklerózis gyógyítható lesz?

Egyelőre nem tudni pontosan, mi okozza a szklerózis multiplex (SM) nevű idegrendszeri betegséget, de sokan remélik, hogy végre megfelelő kezelési módszert sikerül találni. Ilyen remény csillant fel egy új tudományos dolgozatban, ami a világ egyik leghagyo
2007. november 30. péntek 15:52 - Hírextra
Lars Fugger dán professzor, aki a híres angol egyetemi városban, Oxfordban dolgozik, arról számolt be, hogy egy olyan gyógyszer, amit szívelégtelenség, magas vérnyomás kezelésére évtizedek óta alkalmaznak, állatkísérletben gátolta azt a kóros folyamatot, ami szkelerózis multiplexben az idegsejtek fokozatos károsodásához vezet.

A betegségre jellemző változó mozgászavarok hátterében működő, egyik kóros folyamat során túlságosan sok kalcium ion áramlik be az idegsejtekbe egy különleges ioncsatornán keresztül. A vizelethajtó hatású, Magyarországon is gyakran alkalmazott amilorid gátolja a kalcium beáramlását az idegsejtekbe, és olyan egerek esetében, amelyek az emberi szklerózis multiplexnek megfelelő idegrendszeri betegség tüneteit mutatják, határozott javulást hoz létre.

Nagy-Britanniában becslések szerint mintegy 85 000 ember szenved ebben a betegségben és az országban működő Multiple Sclerosis alapítvány idén félmillió angol fontot költ olyan tudományos tanulmány támogatására, mely a gyógyítás lehetőségeit kutatja.

Laura Bell, a szervezet egyik vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy az oxfordi vizsgálat eredményei ígéretesek, és mind az orvosok, mind a betegek azt remélik, hogy rövidesen kedvező emberi tapasztalatok is megjelennek.

Fugger professzor úgy gondolja, hogy mivel az amilorid más betegségekben már régóta használatos és engedélyezett készítmény, rövidebb ideig tart az a folyamat, ami a szklerózis multiplex ilyen módszerrel történő kezelésének jóváhagyásához szükséges.

Az SM gyógyíthatatlan betegség, amely fiatal felnőtteknél vagy középkorúaknál gyakori, és világszerte kétmillióan szenvednek benne. Lényege, hogy a központi idegrendszerben az idegsejteket védő hüvely megbetegszik, ami az idegsejtek működészavarát és károsodását okozza.

Rendkívül változatos tüneteket okoz, kezdetben valamelyik végtag gyengesége, a törzsön vagy az arcon fellépő érzészavar jelentkezik. Látászavar, így például csökkent látóképesség, homályos látás, szemfájdalom, szintén kialakulhat. Aztán vizelet- és székletürítési zavarok, a viselkedés és a beszéd megváltozása, mozgáskorlátozottság, mozgászavar, végül bénulás következhet be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását