2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Munkaerő-kölcsönzés a nem EU-s tagállamokból

A vállalatok alapvető célja a profitszerzés. Ahhoz, hogy ez minél nagyobb mértékű legyen, megfelelő célokra és jól szervezett munkára van szükség. A munkaerő-kölcsönzéssel lehetőség nyílik olyan szakembereket foglalkoztatni, akár alkalmi munka jelleggel, akikkel a termelés volumenének hullámai meglovagolhatóak.
2022. március 24. csütörtök 07:02 - HírExtra

Túlnőtt rajtunk a termelés

A szervezetek termelési potenciáljának növekedése érdekében már nemcsak belföldről és az EU-ból várják a munkavállalókat, hanem a tagországokon kívüli területekről is. Magyarországon jelenleg rendkívül alacsony a munkanélküliség, így az iparágak kénytelenek a munkaerőhiánnyal szembesülni. Ráadásul hazánkban egyre több zöldmezős beruházás valósul meg, ami új munkahelyeket teremt. 

A kormány a veszélyhelyzet ideje alatt lehetővé teszi, hogy az EU tagállamokon kívül újabb kilenc országból érkezzenek hozzánk munkavállalók, hiszen a munkaerőhiány nem lehet a gazdasági növekedés gátja. Ezzel párhuzamosan létrehozta a minősített foglalkoztató intézményét, amely besorolást azok a HR-szolgáltatók kaphatják meg, amelyek munkaerő-kölcsönzéssel foglalkoznak. 

Munkaerő-kölcsönzés a szomszédból és azon túl

Az egyik jól ismert szolgáltató, a WHC munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalat is megkapta a minősített foglalkoztató besorolást. Ez lehetővé teszi, hogy a szolgáltató a szomszédos országok (Szerbia, Ukrajna) területéről mozgósítson munkaerőt, bizonyos hiányszakmákban. A rendeletben olyan helyekről foglalkoztathatóak hazánkban munkavállalók, mint Belarusz Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Észak-macedón Köztársaság, Fülöp-szigetek, Indonéz Köztársaság, Kazah Köztársaság, Mongólia, Montenegrói Köztársaság, Vietnámi Szocialista Köztársaság. 

A minősített foglalkoztató besorolás hatalmas felelősség a munkaerő-kölcsönzőknek, hiszen jelentős adminisztrációs feladatokkal jár, amelyekbe ha hiba csúszik, elveszíthető a minősítés.

Szükségünk van a segítségre

A 407/2021-es kormányrendelet értelmében nincs olyan hiányszakma, amelyet ne lehetne betölteni harmadik országbeli munkavállalóval, így a szellemi és a fizikai feladatok esetén is pótolható a magyar munkaerőhiány. A nem tagállamból érkező dolgozók létszáma tízezres nagyságrendű, ebből akár több ezer fő is lehet, akik munkaerő-kölcsönzés által találják meg az álom munkahelyüket.

Ahhoz, hogy az országunk gazdasága stabilan növekedjen szükség van a harmadik országból érkező munkavállalókra, akik pótolni tudják azt a hiányt, amit a hazai társadalom már nem tud ellátni.

A rendelet tehát lehetőséget nyit egy égető probléma megoldására, amellyel mi is és a külföldről érkező munkavállalók is jól járnak. Közös munkával tovább folytatható a gazdasági növekedés, amely a magyar emberek számára mindenképpen pozitív előnyökkel jár majd.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását