2023. december 3. - Ferenc, Olívia

Gyógyulás zenére

Ha valaki mostanában a thaiföldi Nonthaburi tartományi kórházába látogat, kellemes zongoraszó fogadja. Nem gépzene, ahogy az ember sokfelé már megszokta, hanem igazi élő muzsika. A kórházi pizsamában lévő zenészt több betegtársa és néhány látogató veszi k
2008. február 2. szombat 11:05 - Hírextra
A zene nyugtató hatása nem újdonság, de zeneileg képzetlen betegeknél csak passzív hallgatás volt eddig lehetséges. Az új módszer ezen hivatott változtatni. A Trirat Uptampotovat mérnök és zeneoktató által kifejlesztett "1-5-ös kéztechnikát" néhány hónapja vezette be a kórház. Az eddigi eredmények nagyon bíztatóak.

Uptampotovat a nehezen megtanulható kotta hangjegyeit egytől ötig számjegyekkel váltotta fel. A számok a kéz egyes ujjait jelölik és aszerint, hogy a sorban fent vagy lent helyezkednek el, a jobb- illetve balkezet kell használni. További jelzések segítenek abban, hogy a skála melyik szakaszát használják a "zenészek".

Az egyszerű és kellemes melódia a gyors sikerélménnyel párosulva csodákat művel. Tíz súlyos pszichiátriai beteget választottak ki az új módszer kipróbálására. Három hónap elteltével már jelentős javulást figyeltek meg az orvosok. Egy erősen depressziós, magát elhagyó páciens néhány hét múlva ismét elkezdett társalogni, újból fontossá vált számára az ápoltság. Ha a módszer továbbra is sikeresen segíti a gyógykezelést, tovább kivánják fejleszteni.

"Természetesen nem célunk Kocsis Zoltánokat képezni" - jegyzi meg az egyik kezelőorvos. Némelyikük azonban egészen ügyesen kezeli a billentyűket, mások zenéje talán kissé szaggatott. De a zene gyógyító ereje szemmel látható."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását