2023. március 22. - Beáta, Izolda

József Attilára emlékeznek

József Attilára emlékeznek halálának 70. évfordulója alkalmából utolsó hetven versével az Új Színház stúdiószínpadán vasárnap este tíz órától - közölte a teátrum pénteken az MTI-vel.
2007. november 30. péntek 15:48 - Hírextra
Az évfordulón Galkó Balázs, Kovács Krisztián, Vass György és az Új Színház stúdiósai József Attila alakját utolsó hetven versével idézik meg, amelyek között olyan ismert műveket is hallhat a közönség, mint a Már régesrég... vagy az Íme, hát megleltem hazámat... kezdetű költemény.

"Emlékezünk. Idézünk és megidézünk" - invitálja a közönséget az Új Színház társulata a 32 évesen, 1937. december 3-án elhunyt költő tiszteletére rendezett ingyenes előadásra.

József Attila 1905. április 11-én született Budapesten, apja szappanfőző munkás, anyja mosónő volt, a család a külváros nyomorgó szegényeinek életét élte.

Juhász Gyula segítségével és előszavával jelent meg első verseskötete, a Szépség koldusa 1922-ben. 1923-ban a Nyugat is közölte verseit.

1924-ben iratkozott be a szegedi egyetem magyar-francia szakára, de 1925-ben Tiszta szívvel című verséért professzora, Horger Antal eltanácsolta az egyetemről. Ezután a bécsi egyetemen hallgatott előadásokat, és megismerkedett Németh Andorral, Kassák Lajossal, Hatvany Lajossal. 1926-27-ben a Sorbonne előadásait hallgatta, tagja lett az anarchista-kommunista szövetségnek. Budapestre hazatérve Kosztolányi Dezsővel is barátságot kötött.

1933-tól alkotta meg összetett szemléletű, hagyományos és avantgárd sajátságokat ötvöző verseit, amelyekben egyszerre volt jelen a világgal való ösztönös kapcsolattartás és a szigorú, önelemzésre kész tudatosság (Téli éjszaka, Óda, Eszmélet). Vissza-visszatérően rajzolta meg a fájdalom végleteit (Nagyon fáj, Kései sirató), ugyanakkor verseiben fontos szerepet kapott az életörömre vágyás (Flóra). Kortársai nem értékelték teljes súlya szerint művészetét, s ez is közrejátszott abban, hogy egyébként is labilis idegrendszere végleg tönkrement.

1936 elejétől Ignotus Pál mellett szerkesztője lett a Szép Szó című baloldali szellemű folyóiratnak, amelynek belső köre baráti társaság, irodalmi műhely és szellemi közösség is volt számára, de így sem tudta elkerülni az idegösszeomlást. 1937-ben a szárszói vasútállomáson egy tehervonat halálra gázolta, a hivatalos jelentés szerint öngyilkos lett (mások ezt máig vitatják: szerintük véletlen baleset okozta a költő halálát).

1938-ban posztumusz Baumgarten-díjat kapott, 1948-ban életművét Kossuth-díjjal ismerték el.
Kivételes zsenije volt a magyar irodalomnak, a nyomor, a fizikai és lelki szenvedés poklait megjárva páratlan életművet hozott létre, egyetemes érvényű költészetet teremtett. Születésnapja a költészet napja Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását