2024. április 28. - Valéria

Ötkarikás esélyek

2008. augusztus 8-án fellobban az olimpiai láng Pekingben. A héten, az amatőr ökölvívó-világbajnoksággal befejeződtek az egyéni sportágak olimpiai kvalifikációs világbajnokságai, így az idei eredmények alapján érdemes megnézni mire számíthatunk kilenc hón
2007. november 5. hétfő 08:25 - Pór Károly
Kvótát szerzett sportolók
A 2008-as olimpiára 2007. november 1-ig részvételi jogosultságot szerzett 39 sportoló ( 28 férfi, 11 nő) és a férfi vizilabda válogatott (13 fő), továbbá az atlétikában és úszásban 17-en az „A” szintet és 13-an a ”B" szintet teljesítettek.

Birkózás: Lőrincz Tamás (kf. 66kg), Bácsi Péter (kf. 74kg), Fodor Zoltán (kf. 84kg), Deák Bárdos Mihály (kf. 120kg)
Hatos Gábor (szf. 74kg)

Evezés: Varga Tamás, Hirling Zsolt (könnyűsúly, kétpár)

Judo (cselgáncs): Ungvári Miklós (66kg), Hadfi Dániel (100kg), Baczkó Bernadett (57kg), Mészáros Anett ( 70 kg)

Kajak-kenu: Férfiak:Benkő Zoltán (K1 1000m), Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (K2 500m és 1000m), Vereckei Ákos (K1 500m és K4 1000m), Gyökös Lajos, Kökény Roland, Horváth I. Gábor (K4 1000m), Vajda Attila (C1 1000m), Kozmann György, Kolonics György (C2 1000m)

Nők: Kovács Katalin (K1 és K4 500m), Paksy Timea, Benedek Dalma (K2 és K4 500m) Fazekas Krisztina, (K4 500m)

Megjegyzés: Kajak-kenuban a fent nevezett sportolók szerezték a kvótát, de ez még nem jelenti azt, hogy ők képviselik hazánkat Pekingben. Az indulók pontos névsora a tavaszi válogatóversenyek után dől el.

Kerékpár: Bodrogi László (időfutam, mezőny-verseny), később kijelölt sportoló a mezőny-versenyben

Öttusa: Férfiak: Horváth Viktor, Tibolya Péter, Balogh Gábor, Németh Róbert. (Megjegyzés: Közülük csak ketten utazhatnak Kínába, mert egy nemzet maximum két férfit és két nőt indíthat az olimpián.)

Nők: Vörös Zsuzsanna

Ökölvívás: Szellő Imre (81kg)

Sportlövészet: Férfiak: Sidi Péter (puska számok), Gerebics Roland (dupla trap)

Nők: Tóth Anita (puska számok), Csonka Zsófia (pisztoly számok), Igaly Diána
(skeet)

Torna: Gál Róbert (férfi egyéni összetett), Böczögő Dorina (női egyéni összetett)

Vitorlázás: Gádorfalvi Áron (szörf, RS:X)

Vízilabda: Férfi válogatott (A válogatottban 13 játékos szerepelhet.)

Olimpiai szintet teljesítők (Az "A" és "B" szintek teljesítése nem jelent automatikus olimpiai csapatba kerülést, a végleges olimpiai csapat kialakításának kritériumát a 2008-as szakmai programban határozzák meg.)

Atlétika: (Adott versenyszámban maximum 3 "A" szintes, vagy 1 "B" szintes sportoló nevezhető)

Férfiak:

"A" szintet elérők: Kővágó Zoltán és Máté Gábor (diszkoszvetés) , Pars Krisztián (kalapácsvetés), Zsivoczky Attila (tízpróba)

"B" szintet elérők: Kiss Dániel (110m gátfutás), Czukor Zoltán (50km gyaloglás), Kürthy Lajos (súlylökés), Olteán Csongor (gerelyhajítás)

Nők:

"A" szintet elérők: Kálovics Anikó és Rakonczai Bea (maraton futás)

"B" szintet elérők: Divós Katalin (kalapácsvetés), Molnár Krisztina (rúdugrás), Vári Edit (100m gátfutás), Petráhn Barbara (400m síkfutás)

Úszás: (Adott versenyszámban maximum 2 "A" szintes, vagy 1 "B" szintes sportoló nevezhető)

Férfiak:

"A" szintet elérők: Gyurta Dániel (200m mell), Kerékjártó Tamás (200m pillangó, 200m és *400m vegyes), Cseh László (100m és 200m hát, 200m pillangó, 200m és 400m vegyes), Verrasztó Dávid (*400m vegyes), Kis Gergő (1500m gyors, 400m vegyes), Bodor Richárd (100m mell) (* jelölt versenyszámban ketten is értek el jobb "A" szintes eredményt )

"B" szintet elérők: Cseh László (200m gyors, 100m pillangó), Kis Gergő (400m gyors), Takács Krisztián (50m, 100m gyors)

Nők:

"A" szintet elérők: Boulsevicz Beatrix (200m pillangó), Szepesi Nikolett (100m és 200m hát), Verrasztó Evelyn (200m hát, 200m vegyes), Hosszu Katinka (200m és 400m vegyes), Jakabos Zsuzsanna (400m vegyes), Kovács Emese (200m pillangó)

"B" szintet elérők: Verrasztó Evelyn (50m, 100m, 400m és 800m gyors), Mutina Ágnes (200m gyors),Kovács Ágnes (100m mell), Tompa Orsolya (100m pillangó), Bor Katalin (200m mell)
Mielőtt a konkrét esélylatolgatásra rátérünk, nézzük meg mennyi az annyi, vagyis mekkora összegből gazdálkodhat az olimpia évében a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve a különböző sportági szakszövetségek. Schmitt Pál a MOB elnöke egy korábbi egyeztetést követően arról számolt be, hogy az olimpiai felkészülésre és a pekingi részvételre számításaik szerint 2.6-2.7 milliárd forintra lenne szükség.
Ez az összeg már biztosan nem fog rendelkezésre állni, de a MOB-nak eredetileg beígért 1.7 milliárddal szemben, 660 milliós plusztámogatással is számolhat tizennégy olimpiai sportág: az asztalitenisz, a birkózás, az evezés, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kézilabda, az ökölvívás, az öttusa, a sportlövészet, a tenisz, a torna, az úszás, a vívás és a vízilabda. A pénzek elosztásáról még folynak az egyeztetések, melyeket nagyban befolyásolhat az, hogy az egyes sportágakból hány sportolónk tudja kivívni az olimpiai részvétel jogát. Lesz olyan sportág, amelyik százmillió forint körüli összeget kap, lesz, aki semmit, mert kijönnek a pénzükből, ilyenek például a vízilabdázók. A plusztámogatás harmadát még idén biztosan megkapják a szövetségek, de a felénél nem többet. A többlettámogatás az érmesek és a pontszerzők jutalmazását nem érinti, mert arra külön keret van kialakítva.

Az esélylatolgatást napjaink magyar sikersportjával, a kajak-kenuval kezdjük. A világbajnokságon az olimpiai számokban Kovács Katalin (K1-500 m), Vajda Attila (C-1 1000 m), és a Kolonics-Kozmann páros (C-2 500 m) révén három aranyat szereztünk, ugyanannyit, mint az athéni olimpián. Ezzel az eredménnyel Pekingben is kiegyeznénk, de tekintve, hogy hosszú egyeztetések után végül is újra összeül az eddig verhetetlen Kovács-Janics páros, valamint, hogy az olimpián számolni kell a 2006-ban 500 méteren világbajnok Kammerer-Kucsera férfi kajak kettessel is, akár az öt aranyérem sem tűnik elérhetetlennek.

A kajak-kenu mellett az elmúlt két évtizedben az úszás számított húzóágazatnak az olimpiákon. Jelenleg azonban egyetlen versenyszámnak sincs egyértelmű magyar favoritja, hiszen az idei ausztráliai világbajnokságon csak egy bronzérmet szereztünk 200 méteres vegyes úszásban Cseh Laci révén. Ennek ellenére Cseh Pekingben talán megszoríthatja az amerikai Phelpset. Továbbá nem szabad megfeledkeznünk a mellúszó Gyurta Dánielről sem, aki júliusban Anrwerpenben jobb időt úszott, mint 2004-ben Athénban, amikor ezüstérmet nyert az olimpián…

A legeredményesebb magyar sportág a vívás, a maga 34 olimpiai elsőségével. A két legutóbbi nyári játékokon viszont csak a párbajtőröző Nagy Tímea tudott a dobogó legfelső fokára állni. Nagy Tímea Pekingre is készül, bár egyelőre a részvétele nem biztos, ugyanis a világbajnokságon még a legjobb 16 közé sem sikerült bekerülnie. Ennek ellenére a szentpétervári világbajnokságon kitettek magukért a mieink. Kulcsár Krisztián párbajtőr egyéniben nyert aranyérmet, és világbajnok lett a férfi kardcsapat is. Mindemellett Mohamed Aida női tőrben, és a férfi párbajtőrcsapat bronzérmes lett. A világbajnokságot követően Gémesi György a szövetség elnöke elmondta, hogy ezzel a szerepléssel Pekingben is elégedett lenne.

Küzdősportokban éremesélyről elsősorban csak a cselgáncsozók esetében beszélhetünk. A brazíliai világbajnokságon ugyanis Baczkó Bernadett, Mészáros Anett, Ungvári Miklós és Hadfi Dániel is bronzérmet, és ezzel együtt olimpiai kvótát szerzett. Birkózóink érmet ugyan nem szállítottak a bakui vb-ről, de kiharcoltak öt kvótát (négyet kötöttfogásban, egyet szabadfogásban). A küzdősportokban a leggyengébben, minden várakozást alul múlva az ökölvívók szerepeltek Chicagoban, akik nem hogy érmet nem hoztak, de kvótát is csak egyet.

Öttusában, az idén világ- és Európa bajnok Horváth Viktor, az egész magyar olimpiai küldöttség egyik legnagyobb aranyesélyese lehet Pekingben, és szót kell ejtenünk a női mezőnyben címvédőnek számító Vörös Zsuzsáról is, aki az idei gyengébb szezonja ellenére (Eb 5.,vb 14.) pályázhat az olimpiai dobogóra.

Csapatsportokban ezidáig csak a férfi vízilabdázók biztosították helyüket az olimpián, de a későbbiek során erre még meg lesz a lehetősége a női pólósoknak, valamint a női- és férfi kézilabdázóknak,. Közülük természetesen az elmúlt két olimpián aranyérmes férfi vízilabda-válogatott pályázhat a legnagyobb eséllyel a végső győzelemre, de a női vízilabdázókat, és a női kézilabdázókat sem lehet leírni.

A fentebb felsorolt sportágak azok, melyekben a hagyományok, és az elmúlt évek eredményei alapján joggal várhatunk magyar érmeket. Ezek mellett természetesen vannak egyéb éremesélyeseink is, de az ő esetükben már kevésbé elvárás az érem. Ebbe a kategóriába tartozik napjaink egyik legnépszerűbb magyar női sportolója, a teniszező Szávay Ágnes, de ide sorolható 2004 aranyérmes sportlövője Igaly Diána is, aki ugyan címvédőként utazhat Pekingbe, de az elmúlt évek gyengébb helyezései után nem számít igazi esélyesnek. Nem úgy Bodrogi László, aki az idei világbajnokságon az időfutam versenyben élete, és a magyar kerékpársport valaha volt legjobb eredményét produkálva ezüstérmes lett. Azonban ismerve a sportág mostoha magyar viszonyait (Bodrogi világbajnoki szerepléséhez például egyetlen forinttal sem járult hozzá a honi szövetség…) nagyon nehéz elvárásokról beszélni. Ugyanez igaz az atlétákra is, akik közül a világbajnoki ötödik kalapácsvető Pars Krisztián, és a szintén ötödik diszkoszvető Máté Gábor szerezhet esetleg érmet, illetve a szintén diszkoszvető Kővágó Zoltánt, és a tízpróbázó Zsivoczky-Pandel Attilát lehet még esélyesnek mondani, bár az ő esetükben már inkább kellemes meglepetés lenne az érem, semmint valós elvárás. A kerékpár és a tenisz mellet egyébként még egy olyan sportággal számolhatunk Pekingben, melyben még soha nem nyert olimpiai aranyérmet hazánk, de most esély mutatkozik legalább egy érem megszerzésre. Ez a sportág pedig az evezés, melyben a 2005-ben világbajnok Varga-Hirling párostól várhatjuk a jó szereplést.

Összegezve az olimpiát megelőző év világbajnokságainak magyar éremtermését, túl nagy bizakodásra azért nincs okunk Peking előtt. Az összes olimpiai sportágat, illetve az ötkarikás versenyszámokat figyelembe véve mindössze csak hat világbajnoki aranyérmet sikerült begyűjtenünk (három kajak-kenu, két vívás, egy öttusa) 2007-ben, pedig szinte mindegyik fent felsorolt sportágban rendeztek idén világversenyt. Ennek ellenére bizakodó vagyok, és ha kilenc hónappal a nyári játékok előtt tippelhetek, akkor én pontosan kilenc magyar aranyérmet várok! Az én favoritjaim: Kovács Katalin – Janics Natasa, illetve egyéniben a Kovács, Janics, Benedek Dalma trió egyik tagja (még nem tudni közülük ki indulhat Pekingben); Vajda Attila; Kammerer Zoltán-Kucsera Gábor; Kozmann György – Kolonics György; Horváth Viktor; férfi párbajtőrcsapat; férfi kardcsapat; férfi vízilabdacsapat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását