2024. május 12. - Pongrác

Chicagoba utaztak a pekingi repülőjegyért

Csütörtökön elutazott Chicagoba, az olimpiai kvalfikációs világbajnokságra, a magyar amatőr ökölvívóválogatott. Az október 23. és november 3. között zajló világbajnokság előtt a mieink esélyeiről Szakos József szakmai igazgatóval beszélgettünk.
2007. október 20. szombat 07:38 - Pór Károly

Rekordszámú nevezés várható a világbajnokságon, de mennyire lesz erős a mezőny?

Az esemény kiemelt jelentőséggel bír az olimpiai kvalifikáció szempontjából, ugyanis a 48-81 kg között a vb első nyolc helyezettje automatikusan kvótát szerez a pekingi olimpiára, és ugyanez igaz a nehézsúlyúak (91 kg) és szupernehézsúlyúak (91 kg fölött) legjobb négy helyezettjére. Ennyire erős mezőny talán még soha nem gyűlt össze, hiszen közel hétszáz ökölvívó indul harcba az érmekért, illetve az olimpiát érő helyezésekért. A mezőny annak ellenére is roppant erős, hogy a kubaiak nem vesznek részt a vb-én, tartva sportolóik disszidálásától. Elsősorban a feltörekvő ázsiai országok ökölvívói okozhatnak meglepetéseket, mert Ázsiában rengeteget fejlődött a sportág az elmúlt években.

A magyar bokszolóktól mire számíthatunk? Hány olimpiai kvótával lenne elégedett?

A magyar indulók
48 kg Bedák Pál
51 kg Szalai Gergő
54 kg Oltványi Gergő
57 kg Rácz Sándor
60 kg Varga Miklós
64 kg Káté Gyula
69 kg Harcsa Norbert
75 kg Szili István
81 kg Szellő Imre
91 kg Darmos József
+ 91 kg Kurtucz Csaba
Nincsenek számokban kifejezett elvárásaink, szeretnénk, ha minél jobban szerepelnének a fiúk. Én három kvótával már elégedett lennék, de ez nem elvárás. Balzsay Károly szövetségi kapitány a következőket mondta az elutazás előtt: „A gyerekek nagyon becsületesen dolgoztak, tisztességesen felkészültek,  ezután az élet majd megmutatja, hogy ez mire lesz elég.”

Kiktől várhatjuk a legtöbbet?

Elsősorban Bedák Pált említeném, aki a legutóbbi kínai világbajnokságon ezüstérmes volt. Ő csak azért nem állt eddig profinak - mint ahogy azt testvére, Zsolt tette -, mert olimpiai bajnok akar lenni. Palika mentalitásban már most is profi, és nemzetközileg is elismert, tehát tőle mindenképp jó eredményre számítunk. Már csak azért is, mert az olimpia után az Universumhoz szerződik, tehát profinak áll. De említhetem Káté Gyulát, Szellő Imrét, vagy Varga Miklóst. Ők mind rutinos versenyzőnek számítanak, és a vb illetve az olimpia talán az utolsó nagy esélyük lehet egy kiugró eredményre.

A világbajnokságon kívül van még lehetőség kvótaszerzésre? Hogyan alakul majd az olimpiai felkészülés? Mi várható Pekingben?

Jövőre lesz az olimpia előtt két fontos verseny, az egyik Olaszországban, Pescarában, a másik Görögországban, Athénban. Ezeken ki lehet még harcolni az indulási jogot. Összesen öt-hat kvóta megszerzését tartom reálisnak. A jövő évi felkészülés jórészt Tatán történik majd, illetve két héttel az ötkarikás játékok előtt egy kéthetes oroszországi edzőtáborba vonul a válogatott.. Az olimpián egy érem, és egy pontszerző helyezés tűnik elérhetőnek. Viszont nehéz jósolni, mert az ökölvívásban – eltérően például a birkózástól - nincs vigaszág, legfeljebb az edző vállán a sírdogálás, de azért érem már nem jár. Aki egyszer kikap, az jöhet haza, nincs visszaút, ahogy mondani szoktuk: „never come back!”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását