2024. május 10. - Ármin, Pálma

Olimpiai kvótáért is vívnak

Pénteken kezdődik és jövő vasárnapig tart Szentpéterváron a vívók idei fő versenye, a világbajnokság, melyen ezúttal az éremszerzésnél is fontosabb lesz az olimpiai kvalifikációs esélyek növelése, illetve megőrzése.
2007. szeptember 24. hétfő 14:05 - Hírextra

Ebben egyetért és a vb-t felvezető hétfői sajtótájékoztatón álláspontját hangoztatta is a három fegyvernem szövetségi kapitánya, Kulcsár Győző (párbajtőr), Bernát Zoltán (tőr) és Nébald György (kard). Valamennyien hangsúlyozták, hogy bár egy világbajnokságon a dobogós helyezésekben mérhető eredményesség mindig számít, ezúttal sokkal fontosabb, hogy a jó pozícióban állók megőrizzék kvalifikációs esélyeiket, a rossz helyzetben lévők pedig előrelépjenek.

A sikeres szereplést illetően a legbátrabban Kulcsár Győző nyilatkozott, aki azt mondta, szeretné, ha mindegyik szakág - férfi és női egyéni, illetve csapat - hozna egy-egy érmet, de ha már kettő összejön, akkor is elégedett lesz. Egy aranyérmet mindenképpen vár. Női párbajtőrben nem lesz csapatverseny az olimpián, így ebben csak egyénileg lehet kvótát szerezni - a magyarok az élmezőnyben állnak -, férfi párbajtőrben pedig kedvező a pozíciója a magyar válogatottnak.

Bernát Zoltán inkább a női csapat pekingi kilátásaira helyezte a hangsúlyt, jelezve, hogy ha a kvartett az első négy között végez a vb-n, már biztosan ott lesz az olimpián, ami egyben három egyéni helyet is jelent.

A férfiaktól a 9-12. hely valamelyikének megszerzését tartaná jó eredménynek, egyéniben pedig a 32, esetleg a 16 közé jutást.

"Nagyon nehéz helyzetben van a kardvívás" - kezdte helyzetértékelését Nébald György. A szakvezető utalt arra, a női és a férfi csapatnak is az első négy közé kellene kerülnie ahhoz, hogy reális esélye maradjon a kvótaszerzésre, ehhez azonban előbbinek az amerikai, utóbbinak pedig az orosz együttesen kellene túljutnia a nyolc között, ami nagyon nehéz feladatnak tűnik. Ráadásul még mindig hiányzik a csapatból a tavasszal keresztszalag-szakadást szenvedett Csaba Edina, utóbb kivált a keretből az Egyesült Államokban tanuló Varga Dóra, illetve betegség miatt kikerült az utazó keretből Lengyel Balázs.

Egyéniben a szakvezető Nemcsik Zsolttól vár jó szereplést.

Füleky András, a hazai szövetség ügyvezető igazgatója elmondta, hogy több mint 50 millió forintot költöttek idén versenyeztetésre, egyetlen olyan viadalról sem maradtak le a magyarok, melyeket a szövetségi kapitányok fontosnak tartottak. A vb-részvételt illetően közölte, az drága lesz, 15 millió forintba fog kerülni. Ennek okaként megemlítette, hogy a vb-nek nagyon elnyújtott a programja - tíz napig tartanak a versenyek -, ráadásul a nemzetközi szövetség új rendelkezése alapján az érintetteknek az adott küzdelem megkezdése előtti napon 10 óráig meg kell jelenni a helyszínen, ami növeli a kint töltendő napok számát.

A vb-re utazó magyar csapat:
-----------------------------
női tőr: Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, Újlaky Virginie
férfi tőr: Mazza Lorenzo, Szabados Gábor, Berjozkin Anton, Bíró Péter
női párbajtőr: Szász Emese, Nagy Tímea, Hormay Adrien, Mincza-Nébald Ildikó
férfi párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián
kard: Nagy Orsolya, Sznopek Gabriella, Pető Réka, Benkó Réka
férfi kard: Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Szilágyi Áron
A világranglistán elfoglalt helyezések alapján az egyéni versenyek selejtezőjében kiemeltként nem kell majd pástra lépnie Szásznak, Nagy Tímeának, Hormaynak, Boczkónak, Imrének, Mohamednek, Knapeknek, Varga Gabriellának, Nagy Orsolyának és Nemcsik Zsoltnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását