2023. március 28. - Gedeon, Johanna

Harry Potter politizál?

A Harry Potter regénysorozat "mélyen politikai és a mai Angliáról szól" - állítja Jean-Claude Milner francia filozófus és nyelvész a Libération című párizsi napilapnak adott interjújában. A regényfolyam hetedik és egyben befejező részének francia fordítás
2007. október 27. szombat 08:52 - Hírextra

"A regényt olvasva az az érzésünk, hogy a szerző, J.K.Rowling úgy véli, sok művelt angolhoz hasonlóan, hogy Angliában egy valódi katasztrófával felérő thatcheri forradalom zajlott le, és hogy a kultúra számára az egyetlen lehetőség a túléléshez az okkult világ - véli a filozófus.

Párhuzamba állítva a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolát a brit állami oktatási intézmények modelljének számító Etonnal, Milner úgy gondolja, hogy Harry nagybátyja és nagynénje, Dursleyék a tipikus muglik, azaz nem varázslók, akik úgy élnek, mint Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök világának tipikus hősei egy olyan negyedben, ahol minden ház egyforma.

"A kortárs Anglia egy olyan világ, amelyben a muglik vették kezükbe az irányítást Margaret Thatcherrel, aztán Tony Blairrel" - folytatja a filozófus.

Jean-Claude Milner szerint az a tény, hogy a könyv nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is sikert aratott, kétségtelenül annak köszönhető, hogy az angolszászok és azok, akik a globalizációban élnek - tudatosan vagy tudatalatti módon - a demokratikus rendszer kereskedelmi interpretációi elleni harci gépezetként értelmezik a művet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását