Harry Potter politizál?

A Harry Potter regénysorozat "mélyen politikai és a mai Angliáról szól" - állítja Jean-Claude Milner francia filozófus és nyelvész a Libération című párizsi napilapnak adott interjújában. A regényfolyam hetedik és egyben befejező részének francia fordítás

"A regényt olvasva az az érzésünk, hogy a szerző, J.K.Rowling úgy véli, sok művelt angolhoz hasonlóan, hogy Angliában egy valódi katasztrófával felérő thatcheri forradalom zajlott le, és hogy a kultúra számára az egyetlen lehetőség a túléléshez az okkult világ - véli a filozófus.

Párhuzamba állítva a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolát a brit állami oktatási intézmények modelljének számító Etonnal, Milner úgy gondolja, hogy Harry nagybátyja és nagynénje, Dursleyék a tipikus muglik, azaz nem varázslók, akik úgy élnek, mint Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök világának tipikus hősei egy olyan negyedben, ahol minden ház egyforma.

"A kortárs Anglia egy olyan világ, amelyben a muglik vették kezükbe az irányítást Margaret Thatcherrel, aztán Tony Blairrel" - folytatja a filozófus.

Jean-Claude Milner szerint az a tény, hogy a könyv nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is sikert aratott, kétségtelenül annak köszönhető, hogy az angolszászok és azok, akik a globalizációban élnek - tudatosan vagy tudatalatti módon - a demokratikus rendszer kereskedelmi interpretációi elleni harci gépezetként értelmezik a művet.

Forrás: MTI