2024. április 28. - Valéria

A volt MTA-alelnök köszöntése

Halász Bélát, a magyar neuroendokrinológia nemzetközi hírű képviselőjét, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt alelnökét ünnepi ülés keretében köszöntötték nyolcvanadik születésnapja alkalmából szerdán az MTA budapesti székházában.
2007. szeptember 13. csütörtök 06:36 - Hírextra

Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, Halász Béla egykori tanítványaként méltatásában kiemelte, hogy a tudós oly korban tudott ember maradni, amelyet "nyugodtan lehet embertelennek nevezni".

"1956-57-ben olyan emberségről, bátorságról tett tanúbizonyságot, amelyet ma nagyon kevés ember mondhat el magáról" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

Hámori József, az MTA alelnöke Halász Béla "nemzetközileg is jegyzett" tudományos eredményeit, példaértékű oktatói tevékenységét, valamint iskolateremtő érdemeit hangsúlyozta, kiemelve, hogy Halász Béla tanítványai ma vezető kutatók, professzorok.

Halász Béla a Pécsi Orvostudományi Egyetem elvégzése után 1954-től 1971-ig az egyetem anatómiai, szövet- és fejlődéstani intézetében dolgozott, majd 1971 és 1995 között a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. számú Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára volt.

Az orvostudomány kandidátusa fokozatot 1966-ban, a doktorit 1972-ben nyerte el. Az MTA 1979-ben levelező, 1985-ben pedig rendes tagjává választotta. 1973-tól 1979-ig a SOTE oktatási rektorhelyettese, 1990-1996 között az MTA alelnöke volt.

Nyugdíjba vonulása óta Halász Béla a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös kutatási szervezete keretében működő Neuroendokrin Kutatócsoport kutatóprofesszora.
A tudós új módszert dolgozott ki agyi struktúrák idegi kapcsolatainak megszakítására. Erre a célra egy bajonett-alakú kis eszközt is szerkesztett, amelyet a nemzetközi szakirodalomban "Halász-késnek" neveznek. Az eljárást számos külföldi laboratóriumban alkalmazták.

Halász Béla érdemeit 1990-ben Széchenyi-díjjal ismerték el. 2000-ben a Magyar Endokrinológiáért éremmel, valamint Pázmány Péter felsőoktatási díjjal tüntették ki. 2003-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2004-ben pedig Akadémiai Aranyéremmel jutalmazták.
A tudós egyebek közt tagja az Európai Akadémiának, tiszteleti tagja az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémiának, az Amerikai Élettani Társaságnak, a Belga Királyi Orvosi Akadémiának és a Lengyel Endokrin Társaságnak.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását