2024. április 28. - Valéria

Új MTA tagok születtek

Új tagokat választott hétfőn, zárt ülésen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlése Budapesten. Az Akadémia tájékoztatása szerint a 28 új, levelező tag között van Erdő Péter bíboros, egyház- és kánonjogász, Csaba László közgazdász, Lamm Vanda jogász é
2007. május 8. kedd 14:19 - Hírextra
Az elnökség javaslatára 41 eddigi levelező tagot a MTA rendes tagjává választottak. Az Akadémia rendes tagja lett többek között Falus András immunológus, Kádár Béla közgazdász, az Antall-kormány egykori minisztere, Sótonyi Péter, a Semmelweis Egyetem volt rektora, Tulassay Tivadar, az intézmény jelenlegi vezetője, és Vajda Mihály filozófus.

Külső tagnak 23 tudóst szavazott meg az MTA közgyűlése. Az Akadémia 31 külföldi tudóst az MTA tiszteleti tagjává választott, köztük hét Nobel-díjast. Szavazati joggal az Akadémia rendes és levelező tagjai rendelkeznek.

Levelező taggá az választható, aki magyar állampolgár, az MTA doktora, vagy azzal egyenértékű tudományos fokozattal rendelkezik, és tudományát elismerten és különösen alkotó módon műveli. Rendes tag az a levelező tag lehet, aki megválasztása óta jelentős tudományos eredményeket ért el.

Külső taggá az a tudós választható, aki külföldön él, nem magyar állampolgár, de magát magyarnak vallja, tudományát magas színvonalon műveli és kapcsolatot tart a magyar tudományos élettel. Tiszteleti tag az a külföldön tevékenykedő tudós lehet, aki szaktudományát nemzetközileg kiemelkedő színvonalon műveli és a magyar tudomány különleges megbecsülésére tarthat számot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

thurvj97
2007. május 8. 15:06
Örömömre szolgál, hogy ennyi okos ember van ebben az országban.Mégis van egy kis hiányérzetem. Szabó Csaba prof. kénytelen volt elhagyni az országot, mert kimondta az igazságot és sok jóra nem számíthatott. Továbbra is folyik a csapból a pénz az akadémikus urak zsebébe! Miközben az egyszerű emberek egytizede nyomorog! Vajon nem kellett volna kicsit szűkebbre szabni a kereteket tudós urak? Vajon érzik-e a tudós urak saját felelősségüket a kialakult helyzetért?Lehet politikai szándékkal kiátkozni a marxizmust, azonosságjelet tenni ,szintén ilyen szándékkal nácizmus és kommunizmus között. (Lásd Vizy E.Szilveszter decemberi beszéde) Lehet jobbra gesztusokat tenni (Erdő Péter akadémikus!!hoppá!) De ebben a helyzetben még pénzért ácsingózni? Kicsit pofátlanság!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását