2024. április 29. - Péter

A klímaváltozás a béke ellensége

Első ízben vitatták meg a klímaváltozást, mint a békét fenyegető veszélyt kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában. "Ez történelmi nap" - mondta újságíróknak Margaret Beckett brit külügyminiszter az országa kezdeményezésére "Energia, biztonság és éghajlat" té
2007. április 18. szerda 08:57 - Hírextra
A külügyminiszter asszony, aki az BT ülésén elnököl, hétfő este New Yorkban a BritishAmerican Business Inc. társaság előtt tartott előadásában leszögezte: egyetlen országnak sincs jogalapja arra, hogy a klímaváltozással szembeni tétlenségét azzal az ürüggyel mentegesse, hogy az gazdasági versenyképességének okozna károkat.

Egy brit diplomata szerint a BT-tanácskozáson nem hoznak döntéseket, csupán arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás nem csak környezetvédelmi kérdés, hanem "globális kihívás" is egyben. A BT-ben vétójoggal rendelkező egyes országok, így az Egyesült Államok, Oroszország és Kína viszont nem voltak túl lelkesek a vitától, mivel úgy ítélik meg, hogy a Biztonsági Tanács nem megfelelő fórum a Föld felmelegedésének megvitatására.

Az ENSZ alapokmánya értelmében a BT feladata a nemzetközi béke és biztonság fenntartása, és számos ENSZ-tagállam véli úgy, hogy a testület a békéhez közvetlenül nem kapcsolódó kérdések, így az emberi jogok és környezetvédelem kérdéseinek kezelésével túllép a hatáskörén. Ezt az álláspontot védelmezi egyebek között Kína, a Dél-afrikai Köztársaság és Pakisztán a 132 fejlődő államot képviselő G77 csoport nevében.

Farukh Amil, Pakisztán képviselője elítélte a Biztonsági Tanács "növekvő beavatkozását más ENSZ-szervek hatáskörébe", emlékeztetve, hogy a klímaváltozással már számos nemzetközi egyezmény, így a kiotói jegyzőkönyv is foglalkozik. Hasonló véleményt hangoztatott Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet, aki szintén leszögezte, hogy a Biztonsági Tanács nem a megfelelő fórum a klímaváltozásról szóló vita számára.

Margaret Beckett viszont elutasította ezeket az érveket, mondván, hogy a Biztonsági Tanács hatásköre a konfliktusmegelőzést is magában foglalja. Márpedig a bizonytalan éghajlat fokozza a konfliktusokat kiváltó egyes okokat, így a migrációt és a természeti erőforrások birtoklásáért folyó versengést. A klímaváltozás alapvető kihívás, amelynek a nemzetközi békére és biztonságra gyakorolt hatása számos formát ölthet" - szögezte le Jean-Marc de la Sabliere, Franciaország állandó ENSZ-képviselője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását