2024. április 20. - Tivadar

Még egy ideig hósipkás marad a Kilimandzsáró

A legfrissebb kutatások szerint egy darabig még csodálhatjuk Afrika legmagasabb hegye, a Kilimandzsáró jégsapkáját. A hegy öt évvel ezelőtt még a globális felmelegedés szimbóluma volt, mára azonban kiderült, hogy még évtizedek telhetnek el addig, amíg tel
2007. április 17. kedd 14:23 - Hírextra
Az a feltevés, miszerint a hegy gleccsere húsz éven belül teljesen felolvad, igen pesszimista álláspont - állapították meg a kutatók. A hegyen lévő meteorológiai állomás által rögzített adatok szerint több évtizeden át is eltarthat az olvadás.

Az Innsbrucki Egyetem által vezetett kutatás megállapította, hogy a jégsapka eltűnéséért elsősorban a csapadék, és nem a hőmérséklet a felelős.

Kiderült, hogy az elmúlt évben az erős havazások miatt valamelyest vastagodott a hóréteg, azonban a csapadék mennyisége több éves átlagban elmarad attól a mennyiségtől, amely biztosítaná a gleccser fennmaradását.

Az olvasással kapcsolatban több modellt is készítettek, amelyek mindegyike szerint még legalább 30 évig látható lesz a jégsapka.

Az 5895 méter magas tanzániai hegy sok turistát vonz, akik az Egyenlítőtől mindössze 320 kilométerre délre havas hegycsúcsot akarnak látni. A hegy szépsége annyira lenyűgözte Ernest Hemingwayt, hogy a Kilimandzsáró hava cím regényében örök emléket állított az afrikai hegynek, közölte az Inforádió.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását