2024. május 3. - Tímea, Irma

Meg tudjuk fékezni az éghajlatváltozást

Minden gazdasági és technológiai feltétel adott az éghajlatváltozás megfékezéséhez, de időben kell cselekedni - szivárgott ki az ENSZ klímajelentésének májusban megjelenő harmadik részéről.
2007. április 16. hétfő 21:09 - Hírextra
Az elmúlt évtizedek folyamatait elemző és a jövőben várható hatásokat bemutató első két fejezet már megjelent. A harmadik részt május elején mutatják be Bangkokban, a Die Welt című német napilap honlapján megjelent beszámoló alapján azonban már most tudható, hogy ennek legfőbb megállapítása szerint elfogadható szintre szorítható vissza a légkör széndioxid-koncentrációja, és így megállítható a klímaváltozás.

A következő 25 évben a fejlődő országok széndioxid kibocsátása növekszik a leggyorsabb ütemben. Az egy főre jutó kibocsátás alapján viszont továbbra is a fejlett ipari államok maradnak az élen, éppen ezért kulcskérdés, hogy időben lépjenek. A tudós testület az érintett kormányok figyelmébe ajánlja egyebek mellett a szigorúbb szabványok, illetve adókedvezmények bevezetését a klímabarát technológiák terjedésének ösztönzése érdekében, és a széndioxid-kibocsátási kvóták árának kellően magas szintre tornászását is hatékony ellenszernek tartja.

A kiszivárgott információkat Klaus Töpfer, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) korábbi vezetője kommentálta. Hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozást a jólét csökkenése nélkül is meg lehet állítani: "Úgy alakíthatjuk a jövőnket, hogy közben a gazdasági stabilitás és az éghajlati stabilitás szempontja se sérüljön. Minden esély megvan erre" - mondta a szakértő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását