2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Az Aloe verát már ősidők óta használják gyógyításra, hiszen számtalan betegségre, bőrelváltozásra és immunerősítésre is sikeresen használható. Tudjon meg még többet erről a csodálatos növényről!
2011. február 19. szombat 17:18 - Kancsár Edina
Aloe, az ősi gyógymód

Az Aloe növény már az ősidőkből származó festett vázákon is szerepelt, mivel az ókori Egyiptomban az örök élet szimbólumaként tisztelték. A Közel-Kelet számos népe pedig úgy vélekedett, hogy az Aloe nedve bölcsességet és halhatatlanságot nyújt számukra. Nagy Sándor is eredményesen alkalmazta a katonái táplálására és sebeik gyógyítására. A föníciaiak pedig szárított porként exportálták a görög-római birodalomba. A kutatók még az Ószövetség szent könyveiben és az Újszövetségben is találtak az aloéra vonatkozó utalásokat.



A növény jellemzése

Az Aloé verát feltételezések szerint Afrikában fedezték fel és onnan terjedt el az idők során, így napjainkra már több országban is fellelhető. Ez a növény a laikusok számára meglepő módon, a liliomfélék családjába tartozik, húsos, lándzsa alakú levelei azonban inkább a kaktuszra emlékeztetik az embereket. Levele trópusi és szubtrópusi területeken, természetes körülmények között 75-120 cm magasra is megnőhet.

Gyógyászati célokra kizárólag a növény leveleit használják, hatóanyaga a bőrszövete alatt található, mely egy víz színű, gél állagú anyag. Ez a sűrűn folyó, kocsonyás nedv, a növény leveleinek belső részéből származik; a legkülső rétegek és a kocsonyás rész közötti sárgás, keserű ízű lé található. Tehát fontos, hogy ne keverjék össze a levél nedveit, ugyanis hatásuk eltérően hat a szervezetünkre.



Gyógyító hatásai

Az Aloé nedve egy igazi csodaszer, hiszen külsőleg és belsőleg is jótékony hatással van szervezetünkre. Szinte a teljes vitaminskálát tartalmazza, ezenkívül rengeteg ásványi anyag, nyomelem, aminosav és különböző enzimek vannak benne. Jótékony hatása több módon is megnyilvánul: erősíti az immunrendszert, gyorsítja az anyagcserét, tisztít és méregtelenít, serkenti a sejtnövekedést, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású és még idegnyugtatóként és fájdalomcsillapítóként is kitűnően funkcionál.

Külsőleg gél formájában használható. Jól csillapíthatók vele a különféle fájdalmak, mint: az ízületi, vagy reumatikus fájdalmak, ezen kívül gyakran alkalmazzák égések, sérülések gyógyítására, illetve vérzéscsillapítónak is.

A szépségiparnak is kedvelt alapanyaga

Az Aloe vera kivonatait széleskörűen használják a kozmetikai iparban és az alternatív gyógyászatban, megnyugtató, fiatalító, sejtregeneráló és immunerősítő hatása miatt. Nem csoda tehát, hogy a boltok polcain igen gyakran találkozhatunk aloé tartalmú krémekkel.

Szerezzen be egyet otthonába!

Akár otthonukban is nevelgethetnek Aloe verát, ugyanis nagyon könnyű a tartása. A világos helyet kedveli, viszont a tűző naptól óvni kell. Kevés vízzel is beéri, így elég havonta egyszer meglocsolni. Szabadban is nevelhető, csak arra kell vigyázni, hogy ne maradjon alatta állóvíz. Körülbelül 250-300 féle aloé létezik a világon, de csak néhány rendelkezik gyógyító hatással (pl. Aloe ferrox, Aloe arborescens, Cap aloe, illetve az Aloe Vera). Gyógyászati felhasználásra az Aloe Vera (más néven Aloe Barbadensis Miller) növény a legalkalmasabb. Érdemes tehát ezt a fajtát beszerezni.



Hogyan hasznosítsuk az Aloe levét?

Aloe „koktél”

Először le kell vágni egy levelet, majd annak éleit. Ezután a megmaradt levelet meg kell hámozni és el kell távolítani a nyúlós állagú, sárgás színű anyagot. Ha ezzel is megvagyunk, kis darabokra kell szeletelni. Az így kapott tiszta áttetsző zselédarabokat jól meg kell mosni, majd össze kell turmixolni. Ezután már csak a fantáziánkon múlik, hogy miként fogyasztjuk : összekeverhetjük gyümölcslével, házi limonádéval, stb. Ahhoz hogy letisztuljon az elkészült ital, fél órát állni kell hagyni. Ha hűtőben tároljuk, pár napig is eláll.

Házi Aloe krém

Elkészítése gyorsabb, mint a koktélé, ugyanis a krémhez elég ha kikaparjuk az Aloe vera levelének zselés belsejét, majd ezt összekeverjük a gyógyszertárakban kapható alapkrémmel. De ha gyorsan van szükségünk az Aloe jótékony hatására, a növény közvetlenül is használható. Ebben az esetben csak le kell szednünk a levél külső bőrszövetét és a bőrünkhöz érintve máris alkalmazható.

Aloe Barbadensis Miller
Napjainkban a növényt Aloe Barbadensis Miller (egy Miller nevű botanikus után), illetve Aloe Vera (latin jelentése szerint az "igazi Aloe") néven ismerik. A levelek mindkét szélén apró tüskék vannak. A védőréteget képező külső héj megszűri a levegőt és a vizet. E külső hártya alatt található az aloint tartalmazó cellulóz bőrszövet, és ezen belül - gyógyhatású tulajdonságai miatt-a növény legértékesebb részét képező áttetsző gél.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását