2024. április 20. - Tivadar

Előrelépés a szívgyógyászatban

Minden eddiginél gyorsabb és pontosabb diagnózist kínál a Semmelweis Egyetem (SE) Kardiológiai Központjának új CT készüléke. A Kutató Egyetemi támogatás keretéből megvásárolt berendezés helyettesítheti az érfestéses szívkatéterezést.
2011. február 1. kedd 10:24 - HírExtra
Mindez azt jelenti, hogy az egynapos eljárás helyett akár 1 óra alatt is kész a vizsgálat, sőt a diagnózis is.

Magyarországon évente kb. 25 ezer ember kap szívinfarktust, melynek halálozási mutatója kb. 5-6-szor magasabb, mint egyes Nyugat-Európai országokban (pl. Franciaországban). Szervezetten 8 éve van szívinfarktus-ellátás hazánkban. Ennek és a korszerű gyógyszeres kezelésnek köszönhetően évente kb. 7 ezerrel csökken az infarktushoz kapcsolódó halálesetek száma. A lakosság szűrésével a magasabb kockázatú betegek megfelelő orvosi kezelése hamarabb megkezdődhet.

A most beüzemelt 256-szeletes CT-t kutatási célokra is használná az egyetem, hogy hosszútávon, preventív módon lehessen javítani a hazai statisztikán. A Harvard Egyetemmel közösen zajló munka célja, hogy időben figyelmeztethessék a veszélyeztetett betegeket, és így előzzék meg a szívinfarktust. A CT segítségével panaszmentes embertársainknál is kimutathatók a koszorúér rendellenességek. A módszernek nagy jelentősége lehet az élsportolók hirtelen szívhalálának megelőzésében is.

A szív koszorúereinek állapotfelmérésére alkalmazható egyik legújabb technológia a szív-Ct, ami gyors, alacsony rizikójú eljárás, ugyanakkor két szívdobbanás alatt képes ábrázolni a szívet és a koszorúereket. A sok szeletnek köszönhetően kitűnő képminőség érhető el alacsony sugárdózis mellett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Árpád
2011. február 2. 19:41
A TV-ben látott dolog szerint nagyszerű!
Itt mozgóképpel nem lehet bemutatni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását