2024. június 16. - Jusztin

Bajban a hazai gyógynövénypiac

Bajban van a hazai gyógynövénypiac az erős forint és a gyűjtőket sújtó új rendeletek miatt - írta kedden az Új Dunántúli Napló.
2008. augusztus 19. kedd 08:48 - Hírextra
Schmidt József, az ország egyik legnagyobb gyógynövény-feldolgozóüzemét működtető baksai cég ügyvezetője azt mondta: a felvásárolókat és az exportőröket hátrányosan érinti az erős forint, a gyűjtők kedvét pedig valamelyest visszafogta, hogy be kellett jelentkezniük az őstermelői körbe.

Hozzátette, hogy a hátrányos helyzetű dél-baranyai Ormánságban gyógynövénygyűjtésből élők számára további problémát jelent a kötelező elektronikus bevallás, melyet az alacsony iskolai végzettségű emberek nem tudnak elkészíteni, így inkább felhagynak munkájukkal, és segélyért állnak sorba.

Az ügyvezető rámutatott: a jelenlegi helyzetet jól illusztrálja, hogy amíg például fosztott, szárított csalánlevélből harminc tonnára lenne igény, jó, ha itthon hat-hét tonnához hozzá lehet jutni, mert nincs, aki összeszedje.

A Dél-Dunántúlon tavaly európai uniós támogatással mintegy száz gyógynövény-, és bionövénygyűjtőt, termelőt, felvásárlót képeztek ki annak érdekében, hogy emelkedjen az ágazatban dolgozók száma - olvasható a baranyai napilapban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását