Az Aloe verát már ősidők óta használják gyógyításra, hiszen számtalan betegségre, bőrelváltozásra és immunerősítésre is sikeresen használható. Tudjon meg még többet erről a csodálatos növényről!

Aloe, az ősi gyógymód

Az Aloe növény már az ősidőkből származó festett vázákon is szerepelt, mivel az ókori Egyiptomban az örök élet szimbólumaként tisztelték. A Közel-Kelet számos népe pedig úgy vélekedett, hogy az Aloe nedve bölcsességet és halhatatlanságot nyújt számukra. Nagy Sándor is eredményesen alkalmazta a katonái táplálására és sebeik gyógyítására. A föníciaiak pedig szárított porként exportálták a görög-római birodalomba. A kutatók még az Ószövetség szent könyveiben és az Újszövetségben is találtak az aloéra vonatkozó utalásokat.



A növény jellemzése

Az Aloé verát feltételezések szerint Afrikában fedezték fel és onnan terjedt el az idők során, így napjainkra már több országban is fellelhető. Ez a növény a laikusok számára meglepő módon, a liliomfélék családjába tartozik, húsos, lándzsa alakú levelei azonban inkább a kaktuszra emlékeztetik az embereket. Levele trópusi és szubtrópusi területeken, természetes körülmények között 75-120 cm magasra is megnőhet.

Gyógyászati célokra kizárólag a növény leveleit használják, hatóanyaga a bőrszövete alatt található, mely egy víz színű, gél állagú anyag. Ez a sűrűn folyó, kocsonyás nedv, a növény leveleinek belső részéből származik; a legkülső rétegek és a kocsonyás rész közötti sárgás, keserű ízű lé található. Tehát fontos, hogy ne keverjék össze a levél nedveit, ugyanis hatásuk eltérően hat a szervezetünkre.



Gyógyító hatásai

Az Aloé nedve egy igazi csodaszer, hiszen külsőleg és belsőleg is jótékony hatással van szervezetünkre. Szinte a teljes vitaminskálát tartalmazza, ezenkívül rengeteg ásványi anyag, nyomelem, aminosav és különböző enzimek vannak benne. Jótékony hatása több módon is megnyilvánul: erősíti az immunrendszert, gyorsítja az anyagcserét, tisztít és méregtelenít, serkenti a sejtnövekedést, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású és még idegnyugtatóként és fájdalomcsillapítóként is kitűnően funkcionál.

Külsőleg gél formájában használható. Jól csillapíthatók vele a különféle fájdalmak, mint: az ízületi, vagy reumatikus fájdalmak, ezen kívül gyakran alkalmazzák égések, sérülések gyógyítására, illetve vérzéscsillapítónak is.

A szépségiparnak is kedvelt alapanyaga

Az Aloe vera kivonatait széleskörűen használják a kozmetikai iparban és az alternatív gyógyászatban, megnyugtató, fiatalító, sejtregeneráló és immunerősítő hatása miatt. Nem csoda tehát, hogy a boltok polcain igen gyakran találkozhatunk aloé tartalmú krémekkel.

Szerezzen be egyet otthonába!

Akár otthonukban is nevelgethetnek Aloe verát, ugyanis nagyon könnyű a tartása. A világos helyet kedveli, viszont a tűző naptól óvni kell. Kevés vízzel is beéri, így elég havonta egyszer meglocsolni. Szabadban is nevelhető, csak arra kell vigyázni, hogy ne maradjon alatta állóvíz. Körülbelül 250-300 féle aloé létezik a világon, de csak néhány rendelkezik gyógyító hatással (pl. Aloe ferrox, Aloe arborescens, Cap aloe, illetve az Aloe Vera). Gyógyászati felhasználásra az Aloe Vera (más néven Aloe Barbadensis Miller) növény a legalkalmasabb. Érdemes tehát ezt a fajtát beszerezni.



Hogyan hasznosítsuk az Aloe levét?

Aloe „koktél”

Először le kell vágni egy levelet, majd annak éleit. Ezután a megmaradt levelet meg kell hámozni és el kell távolítani a nyúlós állagú, sárgás színű anyagot. Ha ezzel is megvagyunk, kis darabokra kell szeletelni. Az így kapott tiszta áttetsző zselédarabokat jól meg kell mosni, majd össze kell turmixolni. Ezután már csak a fantáziánkon múlik, hogy miként fogyasztjuk : összekeverhetjük gyümölcslével, házi limonádéval, stb. Ahhoz hogy letisztuljon az elkészült ital, fél órát állni kell hagyni. Ha hűtőben tároljuk, pár napig is eláll.

Házi Aloe krém

Elkészítése gyorsabb, mint a koktélé, ugyanis a krémhez elég ha kikaparjuk az Aloe vera levelének zselés belsejét, majd ezt összekeverjük a gyógyszertárakban kapható alapkrémmel. De ha gyorsan van szükségünk az Aloe jótékony hatására, a növény közvetlenül is használható. Ebben az esetben csak le kell szednünk a levél külső bőrszövetét és a bőrünkhöz érintve máris alkalmazható.

Aloe Barbadensis Miller
Napjainkban a növényt Aloe Barbadensis Miller (egy Miller nevű botanikus után), illetve Aloe Vera (latin jelentése szerint az "igazi Aloe") néven ismerik. A levelek mindkét szélén apró tüskék vannak. A védőréteget képező külső héj megszűri a levegőt és a vizet. E külső hártya alatt található az aloint tartalmazó cellulóz bőrszövet, és ezen belül - gyógyhatású tulajdonságai miatt-a növény legértékesebb részét képező áttetsző gél.