2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

DNS-hibás transzszexuálisok

Egy transzszexuálisokon végzett, minden eddiginél átfogóbb vizsgálat során ausztráliai kutatók olyan DNS-változatra bukkantak, amely befolyásolja a nemváltoztatási hajlamot.
2008. október 28. kedd 08:05 - Hírextra
A Prince Henry Institute és a melbourne-i Gender Dysphoria Clinic kutatói 112, férfiból nővé változtatott transzszexuálist tanulmányoztak a Los Angeles-i California Egyetem közreműködésével. Megállapították, hogy ezeknél a személyeknél nagyobb az esélye annak, hogy olyan génnel rendelkezzenek, amely az agy "elnőiesedésére" vezet a fejlődés első szakaszában.

A Biological Psychiatry című folyóiratban ismertetett kutatás eredménye megerősíti, hogy a transzszexualitás nem az életmódra vonatkozó saját döntés eredménye, mint azt gyakran feltételezik. A kutatás szerint van annak biológiai oka, hogy ezek az emberek úgy érzik, elhibázott testben lakoznak, nevezetesen ezek a férfiak arra vágynak, hogy nőként éljenek.

A vizsgálat során a transzszexuálisok DNS-mintáit összehasonlították 250 férfitól vett mintával. A kutatók három szexuális hormon génjeit vizsgálták, és úgy találták, hogy a férfiból nővé változott transzszexuálisok általában az androgén receptor (a férfi nemi hormonok hatásáért felelős receptor) génjének egy hosszabb változatával rendelkeznek, ami csökkentheti a tesztoszteron hatását.

"Feltételezhető, hogy az agy tesztoszteronszintjének csökkenése a fejlődési szakaszban oda vezet, hogy az agy nem lesz eléggé férfiasított" - fejtette ki a folyóiratban Vincent Harley professzor, a Prince Henry Institute molekuláris genetika katedrájának igazgatója, aki a vizsgálatot irányította, bár nem zárta ki más tényezők hatását sem.

Az elméleti vitákon túl a tanulmány gyakorlati haszonnal is járhat, amennyiben a genetikai tesztek révén a szülők segítséget kaphatnak a bizonytalan nemi jellegű genitáliákkal születő gyermekek esetében annak eldöntéséhez, hogy fiúként vagy lányként neveljék fel őket - jegyezte meg Harvey professzor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását