DNS-hibás transzszexuálisok

Egy transzszexuálisokon végzett, minden eddiginél átfogóbb vizsgálat során ausztráliai kutatók olyan DNS-változatra bukkantak, amely befolyásolja a nemváltoztatási hajlamot.

A Prince Henry Institute és a melbourne-i Gender Dysphoria Clinic kutatói 112, férfiból nővé változtatott transzszexuálist tanulmányoztak a Los Angeles-i California Egyetem közreműködésével. Megállapították, hogy ezeknél a személyeknél nagyobb az esélye annak, hogy olyan génnel rendelkezzenek, amely az agy "elnőiesedésére" vezet a fejlődés első szakaszában.

A Biological Psychiatry című folyóiratban ismertetett kutatás eredménye megerősíti, hogy a transzszexualitás nem az életmódra vonatkozó saját döntés eredménye, mint azt gyakran feltételezik. A kutatás szerint van annak biológiai oka, hogy ezek az emberek úgy érzik, elhibázott testben lakoznak, nevezetesen ezek a férfiak arra vágynak, hogy nőként éljenek.

A vizsgálat során a transzszexuálisok DNS-mintáit összehasonlították 250 férfitól vett mintával. A kutatók három szexuális hormon génjeit vizsgálták, és úgy találták, hogy a férfiból nővé változott transzszexuálisok általában az androgén receptor (a férfi nemi hormonok hatásáért felelős receptor) génjének egy hosszabb változatával rendelkeznek, ami csökkentheti a tesztoszteron hatását.

"Feltételezhető, hogy az agy tesztoszteronszintjének csökkenése a fejlődési szakaszban oda vezet, hogy az agy nem lesz eléggé férfiasított" - fejtette ki a folyóiratban Vincent Harley professzor, a Prince Henry Institute molekuláris genetika katedrájának igazgatója, aki a vizsgálatot irányította, bár nem zárta ki más tényezők hatását sem.

Az elméleti vitákon túl a tanulmány gyakorlati haszonnal is járhat, amennyiben a genetikai tesztek révén a szülők segítséget kaphatnak a bizonytalan nemi jellegű genitáliákkal születő gyermekek esetében annak eldöntéséhez, hogy fiúként vagy lányként neveljék fel őket - jegyezte meg Harvey professzor.
Forrás: MTI