2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A nem biztonságos szex jelenti a legnagyobb veszélyt a homoszexuálisok körében

A pekingi kábítószerfüggők körében a HIV/AIDS-betegek aránya csökken, a homoszexuális közösségben azonban továbbra is e halálos kór jelenti a legnagyobb veszélyt.
2008. szeptember 9. kedd 09:40 - Hírextra
Ho Hsziung (He Xiong), a Pekingi Járványügyi és Kórmegelőző Központ helyettes vezetője az év első hét hónapjának statisztikai adataira hivatkozva elmondta, hogy a kínai főváros kábítószerfüggőinek összesen 1,5 százaléka HIV-fertőzött, míg ez az arány 2001-ben 5 százalék volt.

Jelenleg a homoszexuális közösség 5 százaléka, a prostituáltak 0,5 százaléka fertőződött a vírussal.
"Az új HIV-fertőzések több mint 43 százaléka az óvszerhasználat nélküli együttlétek következménye, amely leggyakrabban homoszexuálisokat érinti" - mondta Ho Hsziung.

Az utóbbi három évben végzett kutatás szerint a melegek kevesebb mint fele használ gumióvszert, ezért az egészségügyi szakemberek számára a legfontosabb feladat az, hogy a homoszexuálisok figyelmét jobban felhívják a védekezés nélküli együttlétek egészségügyi kockázataira.

Az év első hét hónapjában Pekingben összesen 563 új HIV-fertőzésről érkezett jelentés, amelyek közül 118 esetben helyi lakos, többségében azonban vándormunkások vérmintáiban mutatták ki a vírust. Tavaly összesen 1190 fertőzésről érkezett jelentés, amely 2006-hoz képest valamivel több esetet jelent.

Jóllehet a pekingi HIV/AIDS-figyelő hálózat 69 klinikára és 128 laboratóriumra gyarapodott - amelyek nagyban elősegítették a vírus terjedésének visszaszorítását - a különösen veszélyeztetett csoportoknak továbbra is jobban kellene figyelniük a veszélyre - mondta a China Daily kínai napilapnak nyilatkozó helyi önkéntesek vezetője.

Hsziao Tung (Xiao Dong) szerint a melegeknek önként kellene a biztonságos szexre törekedniük, és az időszakos szűréseken is rendszeresen részt kellene venniük.

Az önkéntes csoportok munkájukkal nagyban hozzájárulnak a meleg közösségre leselkedő veszély csökkentéséhez. A homoszexuálisokkal foglalkozók konzultációkkal és többek között ingyen óvszerrel segítik az AIDS elleni küzdelmet.

Pekingben idén január és július között több mint 1 millió HIV-tesztet végeztek el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását