2024. április 19. - Emma

Megint melegrekord

Szombat után vasárnap is megdőlt az országos melegrekord: délután fél négykor 37,6 Celsius fokot mértek Szegeden, ami 0,9 fokkal magasabb, mint az 1946-ban ugyanitt mért 36,7 fok. A fővárosban is rekord meleg volt a hét utolsó napján.
2008. szeptember 7. vasárnap 17:42 - Hírextra
Kora délután Pestszentlőrincen 34,6 fokot mutattak a hőmérők; legutóbb 1928-ban volt ehhez hasonló meleg, akkor 33,1 fokot mértek szeptember 7-én. A szakemberek szerint a délután folyamán itt-ott még magasabbra kúszhat a hőmérő higanyszála, de az eddigi adatok alapján nem nagy a valószínűsége.

Borbély Ferenc, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa a Független Hírügynökségnek elmondta: a fővárosi rekordok közül az abszolút szeptemberi csúcs "van veszélyben", hisz a jelenlegi hőmérséklet alig marad el az eddig mért legmagasabb, 35,2 Celsius foktól.

Az időjósok szerint a szokatlan meleg hétfőre véget is ér, hisz vasárnap este egy hidegfront éri el az országot, amely 10-12 fokos lehűlést hoz. Ez azt jelenti, hogy a jövő héten már az ilyenkor szokásos, maximum 25 fok körül alakul a nappali csúcs.

Szombaton két rekord dőlt meg. A napi maximum hőmérsékleti rekord eddig 36,5 fok volt, ezt 1946. szeptember 6-án Szegeden mérték. Ezt szárnyalta túl a szintén Szegeden mért 36,7.

1952. szeptember 6-án Orosházán mérték a napi legmagasabb minimum hőmérsékletet, akkor 21 fokot mutatott a hőmérő. Szombaton ez is megdőlt, Pápán ugyanis 21,4 fokot mértek.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását