2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kétnapos ügyvivő testületi ülést tart az SZDSZ

Pénteken és szombaton kétnapos ügyvivő testületi ülést tart az SZDSZ a Fejér megyei Rácalmáson.
2008. augusztus 29. péntek 18:50 - Hírextra
Az ülésen a párt ügyvivői megvitatják Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés című cselekvési programját, és megtárgyalják az elkövetkező időszak politikai lépéseit - mondta Győri Krisztina, a párt sajtófőnöke pénteken az MTI-nek.

A kormányfő szerdán megjelent programjában összesen 1.000-1.200 milliárd forintos adócsökkentési programra tett javaslatot. Eszerint már jövőre megemelnék a személyi jövedelemadó alsó sávhatárát, csökkenne a munkáltatói járulék, eltörölnék a vállalati különadót, viszont 16-ról 18 százalékra emelkedne a társasági adó.

Az adócsökkentési program 300 milliárd forintos első ütemében a kormányfő ajánlata szerint már 2009-ben, egy lépésben eltörölnék a 4 százalékos vállalati különadót, a társasági adót pedig 18 százalékban határoznák meg, a jelenlegi 16 százalék helyett. A személyi jövedelemadót úgy csökkentenék, hogy a jelenlegi 1,7 millió forint helyett 2 millió forint éves jövedelemig kellene 18 százalékos adót fizetni, a 36 százalékos kulcs csak az a fölötti részre lenne érvényes.

Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője szerdán sem a Magyar Televízió Nap-kelte című adásában, sem az MTI-nek nem akart reagálni érdemben reagálni a miniszterelnök javaslataira, de azt mondta, hogy személyes elképzelései mások voltak.

A liberális politikus a Nap-keltében úgy fogalmazott a dokumentumról, hogy annak az adókérdésről szóló részében vannak olyan irányok, amelyek találkoznak a gazdaság szereplői által szorgalmazott iránnyal.

Az ügyvivő kitért arra, hogy a dokumentum döntően az adókérdést járja körül, de "ehhez képest az ambíció egy kicsit nagyobb volt". Megjegyezte: egyelőre nem tudni, hogy a dokumentum javaslatait hogyan önti jogszabályi formába a kormány.

Hozzátette, hogy az írás nem kíván szólni a szerkezeti reformokról, mintha a kormányfő "megúszhatónak" tekintené az állami kiadások visszafogásával, a nyugdíj-, az egészségügyi, vagy akár az önkormányzati reformmal kapcsolatos kérdéseket.

Kóka János frakcióvezető a múlt héten az MTI-nek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy csak akkor lehet komolyan venni a kormány gazdasági programját, ha abban a következő három évre legalább ezermilliárd forintos adó- és ugyanekkora mértékű állami kiadáscsökkentés szerepel.

A volt pártelnök arról beszélt, hogy a parlament még az őszi országgyűlési ülésszak kezdetén megállapodhatna arról, hogy a következő időszakban az állam mennyivel kevesebb pénzből gazdálkodhat. Úgy vélte, a képviselők még az adótörvény vitája előtt elfogadhatnának egy olyan keretszámot, amely kijelöli a kormány költségvetési mozgásterét. Példaként említette, hogy az államnak 2009-ben - reálértéken számolva - 500-600 milliárd forinttal kellene kevesebbet költenie, mint 2008-ban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását