2024. március 29. - Auguszta

A Fidesz megkérdőjelezi a szabad lakhelyválasztás jogát

Érthetetlennek tartja a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője Németh Szilárd bizottsági elnök azon kezdeményezését, hogy az önkormányzat Esélyegyenlőségi, Foglalkoztatáspolitikai és Kisebbségi Bizottsága illetéktelenül avatkozzon bele két kerület ügyébe. John Em
2008. augusztus 28. csütörtök 14:48 - Hírextra
John Emese arra reagált, hogy Németh Szilárd, a szakbizottság fideszes elnöke egy, a Ferencvárosból Csepelre átköltöztetett 17 fős roma család visszaköltöztetését kezdeményezte a IX. kerület polgármesterénél. A bizottsági elnök az ügyben a testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte augusztus 28-ra.

A frakcióvezető elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés szocialista és szabad demokrata képviselői közösen döntöttek arról, hogy nem vesznek részt az Esélyegyenlőségi, Foglalkoztatáspolitikai és Kisebbségi Bizottság csütörtöki rendkívüli ülésén.

A koalíciós képviselők távolmaradásukkal tiltakoznak az ellen, hogy Németh Szilárd a szakbizottság munkatervét és a közösen meghatározott ülésezési rendet figyelmen kívül hagyva, a vonatkozó szabályokat megszegve hív össze rendszeresen üléseket, míg a munkaterv szerinti ülések sorra elmaradnak.

John Emese úgy fogalmazott: a koalíció tagjai nem segédkeznek olyan akció kivitelezésében, ahol éppen azok kiáltanak farkast, aki maguk folytatnak kirekesztő politikát.

A konkrét ügy egyébként sem tartozik a főváros hatáskörébe és súlyos, precedensértékű lépés lenne, ha a bizottság mindenféle jogosítvány nélkül, hozzá nem tartozó ügyben, illetéktelenül hozna határozatot.

A fideszes javaslat további problémája, hogy Budapestet nem egy egységes városként, hanem kerületek halmazaként kezeli, ahol a Fővárosi Önkormányzatnak - a Fidesznek tetsző esetekben, de kizárólag azokban - valamiféle döntőbírói szerep jut - tette hozzá a liberális politikus.

John Emese ferencvárosi képviselőkkel történt konzultációja alapján kijelentette, hogy a városrehabilitáció során a ferencvárosi önkormányzat a korábbi gyakorlatának megfelelően és jogszerűen járt el. A Csepelen megvásárolt lakást ugyanaz a két felnőtt - és nem egy 17 tagú család - kapta meg, akik korábban a IX. kerületben jogosultak voltak az önkormányzati bérlakásra.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását