2021. január 17. - Antal, Antónia

Újra koalícióban az MSZP és az SZDSZ

Az MDF szerint elkészült az MSZP-SZDSZ közös, új programja. Újra összeállt a tavasszal látványos drámai keretek között felbomlott koalíció. Gyurcsány Ferenc találó címet választott adócsomagjának bemutatásához: a „Megegyezés” című írás meghozt
2008. augusztus 27. szerda 12:30 - Hírextra
A kormányfő által közölt legújabb adócsomag ugyanis egy az egyben teljesíti azon kitételeket, amelyeket az elmúlt napokban Kóka János egykori SZDSZ-elnök szabott a kormány támogatásának feltételéül. A Magyar Demokrata Fórum szerint ugyanakkor valódi konzervatív fordulatra van szükség a gazdaságpolitikában, amelyet a Nemzeti Adószabadság Program képvisel.

A „Megegyezés” címmel ma megjelent írás sok hetes érlelődés után lassan tető alá hozza az egykori koalíciós pártok új megegyezését. A ma, részleteiben is megismert adócsomag nem más, mint a korábbi koalíciós partner álultimátumának beteljesítése: amit az SZDSZ kért, az MSZP megadta.

Mint emlékezetes, Kóka János leváltott SZDSZ-elnök a napokban közölte, „csak akkor lehet komolyan venni a kormány gazdasági programját, ha abban a következő három évre legalább ezermilliárd forintos adó- és ugyanekkora mértékű állami kiadáscsökkentés szerepel.” Kóka János mindemellett az élőmunkát terhelő adók és járulékok csökkentését, valamint az egykulcsos adórendszer felé történő elmozdulást is sürgette.

A kormányfő válasza a kérésre pedig – nem meglepő módon – a következő lett: „A gazdaság több év alatt végbemenő kifehérítése a következő három-négy évben 1000-1200 milliárd forinttal csökkentheti a tisztességesen adózók terheit. (…) Tíz százalékponttal csökkenthetjük a vállalkozások járulékterhét. Egyszerűbbé válhat a személyijövedelemadó-rendszer. Általános lehet a 18 százalékos szja-teher.”

Elkészült tehát az MSZP-SZDSZ közös, új programja. A politikai túlélés hozta szükség nagy úr, így újra összeállt a tavasszal látványos drámai keretek között felbomlott koalíció, s már ismét adott a parlamenti többség a kormányfő adócsomagjához - írja az MDF ma közleményében.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását