2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyurcsány-programjavaslat

Az SZDSZ ügyvivője, Gulyás József szerdán nem kívánt érdemben reagálni Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a Népszabadságban publikált adócsökkentési programra tett javaslatáról. A politikus a Magyar Televízió Nap-kelte című adásában, és ezt követően az MT
2008. augusztus 27. szerda 10:20 - Hírextra
A kormányfő a Népszabadság szerdai számában fizetett mellékletként megjelent, Megegyezés című írásban fokozatos, összesen 1.000-1.200 milliárd forintos adócsökkentési programra tett javaslatot. Ez alapján már jövőre megemelnék a személyi jövedelemadó alsó sávhatárát, csökkenne a munkáltatói járulék, eltörölnék a vállalati különadót, viszont 16-ról 18 százalékra emelkedne a társasági adó.

Az adócsökkentési program 300 milliárd forintos első ütemében a kormányfő ajánlata szerint már 2009-ben, egy lépésben eltörölnék a 4 százalékos vállalati különadót, a társasági adót pedig 18 százalékban határoznák meg, a jelenlegi 16 százalék helyett. A személyi jövedelemadót úgy csökkentenék, hogy a jelenlegi 1,7 millió forint helyett 2 millió forint éves jövedelemig kellene 18 százalékos adót fizetni, a 36 százalékos kulcs csak az a fölötti részre lenne érvényes.

A szocialista pártelnök, miniszterelnök cikkében úgy fogalmaz: "kötelező feltenni a kérdést, mi a garancia arra, hogy a kifehéredésből várt pénz befolyik a költségvetésbe", ha ugyanis a gazdasági szereplők az adócsökkentés dacára sem hajlandóak változtatni magatartásukon, és fennmarad a szürke-fekete gazdaság jelenlegi szintje, akkor ismét növekedésnek indul a hiány.

Ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében létrehozná az úgynevezett adócsökkentési alapot, ami egyfajta biztonsági vésztartalék lenne, és amibe 300 milliárd forint kerülne 2009-ben. Ez azt szolgálná, hogy ha a vállalkozók a kisebb adót sem fizetik be rendesen, akkor a kormány ebből pótolja a hiányzó bevételeket.

Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője a Nap-kelte szerdai adásában úgy fogalmazott a dokumentumról, hogy annak az adókérdésről szóló részében vannak olyan irányok, amelyek találkoznak a gazdaság szereplői által szorgalmazott iránnyal.

A liberális politikus kiemelte: számára úgy tűnik, mintha az utolsó napokig kérdéses lett volna, mi kerül bele az iratba. A műsorvezető kérdésére Gulyás József megjegyezte: az alapján, ami kiszivárgott az MSZP szakmai munkacsoportjainak, frakcióülésének egyeztetéséről, az derül ki, hogy a konkrét irányok egészen az utolsó pillanatig nyitottak voltak és a dokumentumot először kedden délután tárgyalta az MSZP-frakció.

Az ügyvivő kitért arra, hogy a dokumentum döntően az adókérdést járja körül, de "ehhez képest az ambíció egy kicsit nagyobb volt". Megjegyezte: egyelőre nem tudni, hogy a dokumentum javaslatait hogyan önti jogszabályi formába a kormány.

Az SZDSZ a hétvégén kétnapos ügyvivői testületi ülést tart, és Gulyás József szerint a jövő hét elejére már ismert lesz a szabad demokraták véleménye Gyurcsány Ferenc programjavaslatáról.
A politikus a műsor után az MTI-nek is azt mondta, hogy addig nem szeretne érdemben nyilatkozni a dokumentumról, amíg az SZDSZ szakmai fórumai és ügyvivői testülete nem értékelte azt.
Hozzátette: a személyes várakozásai mások voltak. Véleménye szerint a dokumentum nem kellően konkrét a ciklus hátralévő idejére vonatkozóan a kormányzati cselekvés tartalmi kérdéseit és menetrendjét illetően. Figyelemre méltónak tartja ugyanakkor, hogy az írás nem kíván szólni a szerkezeti reformokról, mintha a kormányfő "megúszhatónak" tekintené az állami kiadások visszafogásával, a nyugdíj-, az egészségügyi, vagy akár az önkormányzati reformmal kapcsolatos kérdéseket.

Gyurcsány Ferenc írásának központi témájáról, az adócsökkentésről a liberális ügyvivő azt mondta, annak fedezeti oldala első ránézésre érdekesnek tűnik, hiszen a gazdaság kifehérítését évek óta fontos kérdésként kezelte a kormány.

Ha viszont egy több évre széthúzott, 1.000-1.200 milliárd forintos adócsökkentési program fedezeti oldala ilyen módon könnyedén megoldható lenne, akkor kérdés, hogy ez miért nem jutott korábban a pénzügyminiszter vagy a gazdasági elemzők, szakértők eszébe. Valószínűleg azért, mert a válasz nem ilyen egyszerű - fogalmazott az SZDSZ ügyvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását