2024. június 12. - Villő
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az arcátültetés rutinná válhat

Két, közelmúltban végrehajtott arcátültetés tapasztalatai alapján kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a bonyolult sebészeti beavatkozás nem orvosi furcsaság, hanem rutinműtét lehet egykor.
2008. augusztus 22. péntek 11:03 - Hírextra
Két független kutatócsoport tanulmánya jelent meg a brit Lancet című orvosi szakfolyóirat pénteki számában. Ezek állítása szerint az arcátültetés hosszú távon is eredményes és komolyabb mellékhatások nélküli eljárássá válhat.

"Nincs okunk azt gondolni, hogy ezek az arcátültetések ne válnának ugyanolyan gyakorivá egy nap, mint a vese- vagy májátültetések" - véli Laurent Lantieri francia plasztikai sebész, aki tagja volt a Párizs melletti Henri-Mondor kórház orvoscsoportjának, amely egy genetikai betegség miatt súlyosan torzult arcú férfinál arcátültetést hajtott végre egy évvel ezelőtt.

Lantieri és kollégái a páciens állapotáról számolnak be a Lancet eheti számában. A 29 éves férfi arcát csaknem szörnyszerűvé torzították a kialakult tumorok. 2007-ben felismerhető új arcot, orrot, szájat és állat kapott, hat hónappal később mosolyogni és pislogni tudott, a műtét után 13 hónappal pedig újra munkába állt.

Ugyanebben a lapszámban írják le kínai orvosok két éve arcátültetésen átesett páciensük állapotát, akinek egy medvetámadás után volt szüksége a plasztikai sebészek beavatkozására. Miután a medve letépte arcát, új orrot, felsőajkat, orcát és szemöldököt kapott egy donortól az orvosok segítségével. Néhány hónap elteltével enni és inni tudott, valamint érthetően beszélni.

Mindkét esetben a páciensek arca többször kilökte az átültetett szövetet, ám az orvosok megoldották a problémát az adagolt gyógyszerek módosításával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását