2024. április 27. - Zita

Szolnokot bemutató térplasztika

Szolnok 1585 elnevezéssel a település XVI. századi állapotát bemutató térplasztikát adtak át szombaton a Tisza-parti város teljesen újjáépített főterén; az alkotást Rotary Club Szolnok állíttatta, és különlegessége, hogy nem csak a látó embereknek nyújt é
2008. június 7. szombat 21:16 - Hírextra

A középkori Szolnokról régészeti ásatások hiányában nagyon kevés hiteles információ áll rendelkezésre - mondta a Rotary Club Szolnok elnöke az MTI-nek. Kertész Róbert - aki szakmáját tekintve régész - hozzátette: ugyanakkor a Tisza medrében az elmúlt években elvégzett hídkutatások, valamint a városmag területéről rendelkezésre álló talajmechanikai fúrások, továbbá hadmérnöki felmérések, történeti térképek, légi fotók adatainak együttes értékelése lehetővé tette a rekonstrukciót.

Így bemutathatóvá vált a Tisza-híd mellett a vár a minaretes dzsámival, valamint a város egykori környezete. Ehhez járult hozzá Borbás Márton szobrászművész alkotó munkája, amely az információkat művészeti dimenzióba emelve jelenítette meg. A műalkotáson a különböző felületek más-más plasztikai kidolgozással készültek, ami megkönnyíti a városkép értelmezhetőségét a nézők számára.

A térplasztikát a közelmúltban újjáépült Kossuth téren, a szabadtéri színpad mellett állították fel egy faltestre. A műhöz kiegészítő információkat tartalmazó táblákon a szövegek Braille-írással is elkészültek, így a vakok és gyengén látók szintén megismerkedhetnek a számukra láthatatlan, de tapintható alkotással.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását