2024. június 15. - Jolán, Vid
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A lányok, a lovak és a derék katona

Pocsékul szerepeltek öttusázóink a mai versenyen. Szoros meccsen harcolta ki viszont a döntőt a Kemény-csapat Pekingben a Montenegró elleni elődöntőben, a végén az ellenfélnél el is szakadt a cérna. Egy arany, egy ezüst, és egy bronzérem a mai kajak-kenu
2008. augusztus 22. péntek 16:02 - Gedei Szilárd

A lányok, a lovak és a derék katona

Még a várva várt kajak-kenu és a vízilabda válogatott parádéja előtt ejtettünk szót Vörös Zsuzsáról és Gyenesei Leiláról, azaz a női öttusázóinkról. Meg persze a derék katonáról is, akit nagyjából ott hagytunk magára (néhány bekezdéssel lejjebb), amikor átúszott a folyón. Na most, miután a lova is átúszott a folyón – Bubu, Galogh Gábor tegnapi lova valószínűleg belefulladt volna – jöhetett az igazi lovaglás. Ma sem volt szerencséje a magyaroknak a pacikkal, de azért nem voltak annyira rossz passzban, mint tegnapi társaik.

124 büntetőpontot lovagolt össze Vörös Zsuzsa a negyedik tusa során, amiért 1076 pontot kapott. Gyenesei Leila nagyon jó menetet ment, 28 hibapontot összegyűjtve 1172-vel gazdagodott az utolsó tusa előtt. Ekkor azonban már le voltak maradva az élmezőnytől, így a futás sem segített rajtuk, ahogyan a katonán annak idején (a történet úgy fejeződik be, hogy a derék honvéd lovát – most ne figyeljenek az állatvédők – kilőtték, így emberünknek gyalog kellett megtennie a maradék utat. S mivel sietett, ezt már futva tette meg – így ér véget az ötödik tusa. (Egyes kutatók szerint egy hatodik tusát is beiktatott katonánk a nagy rohanása végén a kocsmában, de ezt a sporttal össze nem férő ideológiája miatt inkább kivették a programból.)

Azért ne legyünk gonoszak és ne mondjuk azt a magyar lányok teljesítményére, hogy inkább mentek volna ők is az ivóba. Ugyan többet vártunk összességében a lányoktól, az ötödik tusában mutatott futásuk sem volt észbontó és az összetettbeli 20. és 24. helyük sem ad okot örömre. Vagyis Gyenesei számára nem rossz ez a 24. hely (5260 pont), hiszen ő csak néhány éve (!) öttusázik. Vörös Zsuzsánk (5300) eredménye viszont szomorúvá tesz, s biztos vagyok benne, nem csak engem.

Azért említsük meg a győztest is, a német Lena Schöneborn egész nap jól ment és 5792 pontja magáért beszél. Ilyen teljesítménnyel még talán a rohanó katonánkat is le tudta volna győzni – de a doppingvizsgálaton emberünk lehetett volna a nyugodtabb…

Megvaaaaaan!

Furcsa azért egy olyan ország ellen játszani, amely még néhány éve nem is létezett – Montenegró pedig pont ilyen. Persze nem a semmiből nőttek ki, azzal aligha lehettek volna Európa-bajnokok, hanem bizony a szerb iskolát képviselik, vagy inkább már túl is nőtték azt. Bizony, két év alatt nagyjából kinőtték a Balkánt és az élre törnek: a nem kutyaütőkből álló világbajnok Horvátország gárdáját már kitűzték a harci oszlopukra és most egy újabb trófeára törtek…

Az elődöntő első félidejében a Jingdong Uszodában pedig úgy nézett ki, ez sikerül is nekik, hiszen a második negyedben már 6-3-ra is vezettek a Vörös Oroszlánok (merthogy így hívják őket tőlünk kicsit délebbre). Vörös Oroszlánok? Mi meg a magyar válogatott vagyunk, úgyhogy fölálltunk 6-6-ra, ami azért már kímélőbb eredmény, mint az előző. Kis Gergő fantasztikusan játszott, Kásásnak azonban ma sem ment. Legalábbis az első félidőben.

Mint ahogyan Szécsit is kikapta a medencéből Kemény Dénes, Gergely Pista váltotta első számú kapusunkat. Petar Porobics pedig ezt látva a félidőben melegíteni küldte a cserekapusát, ha már így, akkor legyen úgy.

Két negyed után tehát az eredmény: Magyarország – Montenegró 6-7.

Fordulás után aztán Madaras köszönt be először még a régi kapusnak, Scsepanovicsnak. Biros Péter pedig szenzációs blokkot mutatott be Jovics lövésénél (ha van eszük a Nemzetközi Vízilabda Szövetség oktatóinak, beteszik egy oktatóvideóba...). 7-7-nél aztán jöttek Gergely védései. Naná, nem véletlenül állította be őt Kemény. Közben pedig Madaras újabb góljával már nálunk volt az előny, és Varga Dénes eszeveszetten nagy bombát ragasztott a bal felsőbe.

Közben pedig megérkeztek a magyar szurkolók a kajak-kenu pályáról (valószínűleg soakanak most sem volt jegyük...) és a magyar női víziladba válogatott is felvonult a lelátóra.

S hogy milyen az élet, a magyar cserekapus, Gergely lehúzta a rolót, a montenegrói Radics viszont nem is találkozott a labdával. De egyébként is micsoda negyed volt ez: 3-0-ra nyerük és nehéz helyzetbe hoztuk az ellenfelet.

Nagyon, nagyon közel kerültünk zsinórban harmadik olimpiai döntőnkhöz.

S hogy még közelebb kerüljünk hozzá, arról Gergely tett ismét - amióta beállt, egyszerűen nem találják ellene az orvosságot a montenegróiak. Kilenc-hét, kilenc-hét és olyan lassan telik az idő...

Nehéz volt, de megvan a döntő

Ráadásul Hosnyánszky kipontozódott, és az emberelőnyt is belőtte Uskokovics is és nem sokkal ezután még egy ötméterest is lőhettek a kéksapkások.

Megérzés, rutin, vagy csak a nyerni akarás? Mindenesetre Gergely ezt a büntetőt is kívédte! Nem örülhettünk azonban sokáig, kiegyenlítettek a montenegróiak. A szokásos fórt mi is megkaptuk és ekkor Kemény érezte, időt kell kérnie. Kulcspillanat? Lehet...

Kásás ugyanis mesterien hajtotta végre a megbeszélt figurát és szinte centerből derékig kiemelkedve bevágta a kapuba a labdát. Azt pedig, hogy mi mennyire döntőt akartunk játszani, azt Varga Dániel mutatta meg, amikor sokméteres lövése megtalálta az egytelen lehetséges utat a bekkek blokkolásra kész kezei között.

Gergely önkívületben, mi meg már játszadozunk, meglesz a döntő!

A végén még egy Kásás blokk és vége a meccsnek. Nyertünk! 11-9!

Megvan az esély, hogy megvédjük az olimpiai címünket. Ismét.

Hogy ki ellen, az majd a másik elődöntőn dől el. Szerbia vagy az USA. Önök szerint?

Az ellenfél nehezen viselte

A végén pedig jött a ráadás, a montenegróiak nem igazán tudták földolgozni a vereséget és még Varga Tamás is szóváltásba keveredett. Az ellenfél egyik játékosának szólt ugyanis be a végén. Mi nyerünk, mehettek haza! - saját elmondása szerint ezt ordította oda a montenegróiaknak, akik azonnal ütöttek. Varga pedig szintén saját megfogalmazása szerint visszasimogatott az őt megsimogatóknak...

Akát így, akár úgy, de azért gyönyörű győzelem volt!

Magyarország - Montenegró 11-9 (3:4,  3:3,  3:0,  2:2 )
Jingdong Uszoda, Peking
Vezette: Simion (román), Tulga (török)

Gólszerzők: Kiss 3, Madaras 2, Kásás 1, Benedek 1, Biros 1, Molnár 1, Varga Dénes 1, Hosnyánszky, Varga Dániel 1., ill. Janovics 2, Uskokovics 2, Gojkovics 2, Ivovics 1, Zlokovics 1, Jokics 1

Erre Koló is büszke lenne...


Óriási versenyzéssel, szívüket és leküket beleadva szereztek bronzérmet Kozmann Györgyék kenu 1000 méteren. Kiss Tamás és Kozmann Gyuri fantasztikus pályát ment és végig al élmezőnnyel tartottak. A végén mégi kellett a hajrá, hogy meglegyen a dobogó, végül a románokat győzték le.

Vajda Attila aranya mellett ez volt az olimpia egyik legfelemelőbb pillanat...

Hiszen nem régen térdeltek össze a kenuba, és alig edzhettek együtt, de mégis ilyen csodálatos eredményt értek el. Ezek után már csak remélni tudjuk, hogy Kozmann Gyuri továbbra is Kiss Tamással marad, hiszen bemutatták, hogy milyen szenzációs csapatot alkotnak együtt - Kiss ráadásul még csak 23 éves, sok-sok ilyen olimpiai futam vár még rá. De pont ugyanilyen csodálatos még egy aligha...

Férfi kajak négyes: lehetne jobb is

Sík Márton, Beé István, Vereckei Ákos és Bozsik Gábor viszont csak ötödik lett a kajak négyesek 1000 méteres számában. Nagyon rosszul rajtolt az egység és csak nagy erőfeszítések árán tudtak feljönni egyáltalán az ötödik helyre is.

1. Fehéroroszország
2. Szlovákia
3. Németország
4. Olaszország
5. Magyarország (Sík Márton, Beé István, Vereckei Ákos, Bozsik Gábor)
6. Lengyelország
7. Kína
8. Oroszország
9. Kanada

Női kajak négyes: éppencsak hogy ezüst

Vajda Attila aranya után a női kajak négyes viszont csak ezüstérmet szerzett az 500 méteres döntőjükön természetesen a németek előtt, pedig őket is favoritként tartottuk számon.  Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Janics Natasa - ők ültek az ezüstös hajóban.

"Csak" az ezüst sikerült tehát a magyar lányoknak a kajak négyesek döntőjében. De ne keseredjünk el, ezen az olimpián ennek is örülni kell – akkor is, ha a lányok ugyanolyan favoritok voltak, mint Vajda Attila a saját futamában. Csak ott más lett a vége…

Egyértelműen a rajtot rontották el a lányok, ha jobban indulnak talán nem engedik el ennyire a német egységet. Ezt Kovács Kati is elmondta, s persze csak a csalódottság volt kivehető a hangjából. Persze a dobogón már mosolyogtak is kicsit (csak kicsit) a lányok, s ha belegondolunk ez is óriási eredmény - akkor is, ha ők az aranyért jöttek. A két világklasszis (Janics és Kovács) valószínűleg könnyebben fogja feldolgozni az elvesztett aranyat, de szerintünk Vargát és Kozákot sem kell félteni. Lesz még olimpia négy év múlva is...

Pedig már az elején látszott, hogy a németekre figyelni kell, mert a rajt után egyből az élre álltak. Aztán 250 után mi is elkezdtünk lapátolni és egyre közeledett a magyar hajó a némethez. De soha nem érte utol. Esetleg ha lett volna még száz méter. Kár, hogy a kajakban sincsen létjogosultsága a "ha"-nak.

A végeredmény pedig így alakult:

1. Németország
2. Magyarország (Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Janics Natasa)
3. Ausztrália
4. Lengyelország
5. Spanyolország
6. Japán
7. Dél-Afrika
8. Olaszország
9. Kína

Vajda Attila aranyérméről nyitóoldalunkon, illetve erre a linkre kattintva olvashatnak.

Férfi kajak páros: csalódás ez az ötödik hely

Ráadásul pedig megkaptuk az első pofont is a kajak-kenu pályán. (Ha az előzőt nem találták volna annak) Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor kajak duója az 1000 méteres távon ugyanis egyáltalán nem ment jól. Ugyan sokáig vezettek, 500 méterig úgy nézett ki, nem fogja őket senki megállítani. De megállították őket. Végül csak az ötödikek lettek, elfogyott az erejük.

A végeredmény pedig:

1. Németország
2. Dánia
3. Olaszország
4. Lengyelország
5. Magyarország (Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor)
6. Új-Zéland
7. Franciaország
8. Lettország
9. Kína

Benkő bemelegített

A nap első döntőjében Benkő Zoltán szerepelt a kajak-kenu egyesek 1000 méteres számában. Ez a futam viszint csak a tapasztalatzserzést szolgálta, az eredmény ugyanis nem túl szívderítő: kilencedik lett Benkő a kilenc finalista közül. Nem baj, nem tőle vártuk a kiugró eredményt, tőle a döntő is nagy teljesítmény. A végeredmény pedig:

1. Tim Brabants (Nagy-Britannia)
2. Eirik Veraas Larsen (Norvégia)
3. Ken Wallace (Ausztrália)
4. Ben Fouhy (Új-Zéland)
5. Max Hoff (Németország)
6. Markus Oskarsson (Svédország)
7. Stjepan Janic (Horvátország)
8. Adam van Koeverden (Kanada)
9. Benkő Zoltán (Magyarország)

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.

Öttusa, négy csalódás


Vörös és Gyenesei egy futamban úszott, s a menet a fiatalabb tusázónknak sikerült jobban Gyenesei 4. lett futamában, amiért 1316 pontot kapott, nyolcadikként csapott célba címvéfő bajnokunk, Vörös Zsuzsa, ezért 1280 ponttal lett gazdagabb. Az úszást egyébként a brit Taormina nyerte új olimpiai csúccsal, az élen továbbra is Schöneborn áll 3412 ponttal. Vörös összetettben a 19. (3160), Gyenesei pedig csak a 25. az utolsó előtti tusa, a lovaglás előtt.

S ha valaki csodálkozna, hogy visszatérve hős katonánkra miként úszta át lova is a folyót, annak bizony elmondom, hogy egyes történészek szerint a lovaglás előbb volt, mint az úszás, persze csak a 19. században. Ma ugyanis a negyedik tusa következik a medence után, azaz a lovaglás – reméljük jobb eredménnyel, mint tegnap a fiúknál. Bár sajnos ott tartunk, hogy sanszuk nincs indulóinknak a tízbe kerülésre sem, ami újabb óriási csalódás Horváthék teljesítménye után.

Úgy néz ki, nem csak a vívók szerepelnek le a hagyományos, aranyvárós sportágaink közül. De a kajak-kenut azt tessék szépen békén hagyni – ki van zárva, hogy ott ne szerezzünk érmeket. Percek kérdése és kezdődnek a futamok!

Tusakodás az öt elemmel

A tegnapi csalódást keltő öttusa eredmények után ma továbbra sem megy öttusázóinknak. A férfiaknál tegnap sem Balogh Gábor, sem Horváth Viktor nem tudott úgy szerepelni, ahogy azt egy az öttusához hagyományosan ragaszkodó nemzethez illik. Ma két lány, a címvédő Vörös Zsuzsa és Gyenesei Leila fogja végigcsinálni mind az öt tusát.

Apropó, miért is öt tusa az öttusa? Nos, a sportág kezdetei már a feledés homályába vesznek, de valamikor a sötét középkor után, amikor már föltalálták a puskát is, egy szerencsétlen katona elindult a háború sújtotta országban A pontból a B pontba. Hogy mi dolga lehetett ott neki, az máig nem tisztázott, de az biztos, hogy ő még nem az aranyért ment…

Szóval adott egy katona, aki lóra pattan és elindul megcselekedni a dolgot. Na ezek lesznek a magyar lányok majd valamikor a nap folyamán. Na de bizony csakhamar találkozott az ellenséggel – itt a továbbiakban ellenfél, mégiscsak sport, vagy mi a fene. Szóval megtöltötte a fegyverét és tüzelt. Eredményéről pontos adatok, azaz hogy hány kört lőtt, nem maradt fenn adat. Vörös Zsuzsa és Gyenesei Leila lövészete viszont kimutatható a számok nyelvén is: előbbi hölgy a 12. helyen, utóbbi hölgy pedig a 31. helyen áll az első tusa után. Azaz nem áll jól a szénájuk. Ráadásul derék katonánk, aki miatt öttusa az öttusa is elvesztette a puskáját, ami egyrészt kellemetlen, másrészt viszont a jó hazafinak mindig kéznél valami szóró-vágó eszköz, mondjuk egy tőr.

Ez ugyanis a második próbatétel, a vívás. Egy meccs egy tus – aki beviszi a találatot kap egy pontot. (Itt jegyzem meg, a mondabeli katonánknak valószínűleg maximális ponttal kellett végigcsinálnia ezt a tusát, nagyjából csak így mehetett a következő szintre) Nos, Vörös Zsuzsa 15-öt nyert rövidke kis asszóiból és 20-at veszített el. Leila lányunk pedig 13-at nyert és 22-t veszített, amivel huszonkilencedikként végzett a vívásban. Ez pedig nagyjából édeskevés, amikor például Lena Schöneborn Németországból 28-szor hagyta el győztesen a pástot és ezért kapott 1072 pontot. Vörös meg például csak 760-at.

Nehéz ezt kimondani, de ugyanaz a helyzet, mint tegnap a srácoknál. A két lánynak nem lesz esélye innentől fogva a dobogós helyekre. Zsuzsa ugyanis 21. két tusa után, a sportminiszterként is funkcionáló Gyenesei István lánya, Leila pedig 29. Persze nála már az is nagy eredmény, hogy egyáltalán megszerezte a kvótát – téliolimpia kedvelő olvasóink pedig emlékezhetnek rá, hogy Leila ott volt Torinóban is két éve, mint sífutó…

Na azt speciel nem csinálta cseppet sem renitens katonánk – tudják, akinek kalandjait figyelemmel követjük az első tusa óta – és csak a célra figyelt. A cél előtt azonban keresztülfolyt egy csúnya, széles folyó is. De ez nem rettentette el (nem rettentheti el Vöröséket sem nyolc óra harminctól, persze ők a Jingdong uszoda vizét választják inkább) és uccu neki átúszta az egészet. De ez már a harmadik tus története, amivel majd később jelentkezünk ismét.

Magyar érdekeltségű hír még az is, hogy Czukor Zoltán 46. lett az 50 kilométeres gyaloglás versenyén. Negyvenheten értek be a célba, elsőként az olsz Alex Schwarzer libbent át a célvonalon.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását