2024. április 27. - Zita

Öttusa, négy csalódás

A férfiak tegnapi csalódást keltő eredményei után ma két női versenyzőnk próbálja meg végigcsinálni az öttusa küzdelmeit minél jobb teljesítménnyel. A harmadik tusa után viszont nem állnak túl fényesen. Viszont már csak néhány perc és meglehet az első ara
2008. augusztus 22. péntek 09:20 - Gedei Szilárd
Öttusa, négy csalódás

Vörös és Gyenesei egy futamban úszott, s a menet a fiatalabb tusázónknak sikerült jobban Gyenesei 4. lett futamában, amiért 1316 pontot kapott, nyolcadikként csapott célba címvéfő bajnokunk, Vörös Zsuzsa, ezért 1280 ponttal lett gazdagabb. Az úszást egyébként a brit Taormina nyerte új olimpiai csúccsal, az élen továbbra is Schöneborn áll 3412 ponttal. Vörös összetettben a 19. (3160), Gyenesei pedig csak a 25. az utolsó előtti tusa, a lovaglás előtt.

S ha valaki csodálkozna, hogy visszatérve hős katonánkra miként úszta át lova is a folyót, annak bizony elmondom, hogy egyes történészek szerint a lovaglás előbb volt, mint az úszás, persze csak a 19. században. Ma ugyanis a negyedik tusa következik a medence után, azaz a lovaglás – reméljük jobb eredménnyel, mint tegnap a fiúknál. Bár sajnos ott tartunk, hogy sanszuk nincs indulóinknak a tízbe kerülésre sem, ami újabb óriási csalódás Horváthék teljesítménye után.

Úgy néz ki, nem csak a vívók szerepelnek le a hagyományos, aranyvárós sportágaink közül. De a kajak-kenut azt tessék szépen békén hagyni – ki van zárva, hogy ott ne szerezzünk érmeket. Percek kérdése és kezdődnek a futamok!

Tusakodás az öt elemmel


A tegnapi csalódást keltő öttusa eredmények után ma továbbra sem megy öttusázóinknak. A férfiaknál tegnap sem Balogh Gábor, sem Horváth Viktor nem tudott úgy szerepelni, ahogy azt egy az öttusához hagyományosan ragaszkodó nemzethez illik. Ma két lány, a címvédő Vörös Zsuzsa és Gyenesei Leila fogja végigcsinálni mind az öt tusát.

Apropó, miért is öt tusa az öttusa? Nos, a sportág kezdetei már a feledés homályába vesznek, de valamikor a sötét középkor után, amikor már föltalálták a puskát is, egy szerencsétlen katona elindult a háború sújtotta országban A pontból a B pontba. Hogy mi dolga lehetett ott neki, az máig nem tisztázott, de az biztos, hogy ő még nem az aranyért ment…

Szóval adott egy katona, aki lóra pattan és elindul megcselekedni a dolgot. Na ezek lesznek a magyar lányok majd valamikor a nap folyamán. Na de bizony csakhamar találkozott az ellenséggel – itt a továbbiakban ellenfél, mégiscsak sport, vagy mi a fene. Szóval megtöltötte a fegyverét és tüzelt. Eredményéről pontos adatok, azaz hogy hány kört lőtt, nem maradt fenn adat. Vörös Zsuzsa és Gyenesei Leila lövészete viszont kimutatható a számok nyelvén is: előbbi hölgy a 12. helyen, utóbbi hölgy pedig a 31. helyen áll az első tusa után. Azaz nem áll jól a szénájuk. Ráadásul derék katonánk, aki miatt öttusa az öttusa is elvesztette a puskáját, ami egyrészt kellemetlen, másrészt viszont a jó hazafinak mindig kéznél valami szóró-vágó eszköz, mondjuk egy tőr.

Ez ugyanis a második próbatétel, a vívás. Egy meccs egy tus – aki beviszi a találatot kap egy pontot. (Itt jegyzem meg, a mondabeli katonánknak valószínűleg maximális ponttal kellett végigcsinálnia ezt a tusát, nagyjából csak így mehetett a következő szintre) Nos, Vörös Zsuzsa 15-öt nyert rövidke kis asszóiból és 20-at veszített el. Leila lányunk pedig 13-at nyert és 22-t veszített, amivel huszonkilencedikként végzett a vívásban. Ez pedig nagyjából édeskevés, amikor például Lena Schöneborn Németországból 28-szor hagyta el győztesen a pástot és ezért kapott 1072 pontot. Vörös meg például csak 760-at.

Nehéz ezt kimondani, de ugyanaz a helyzet, mint tegnap a srácoknál. A két lánynak nem lesz esélye innentől fogva a dobogós helyekre. Zsuzsa ugyanis 21. két tusa után, a sportminiszterként is funkcionáló Gyenesei István lánya, Leila pedig 29. Persze nála már az is nagy eredmény, hogy egyáltalán megszerezte a kvótát – téliolimpia kedvelő olvasóink pedig emlékezhetnek rá, hogy Leila ott volt Torinóban is két éve, mint sífutó…

Na azt speciel nem csinálta cseppet sem renitens katonánk – tudják, akinek kalandjait figyelemmel követjük az első tusa óta – és csak a célra figyelt. A cél előtt azonban keresztülfolyt egy csúnya, széles folyó is. De ez nem rettentette el (nem rettentheti el Vöröséket sem nyolc óra harminctól, persze ők a Jingdong uszoda vizét választják inkább) és uccu neki átúszta az egészet. De ez már a harmadik tus története, amivel majd később jelentkezünk ismét.

Magyar érdekeltségű hír még az is, hogy Czukor Zoltán 46. lett az 50 kilométeres gyaloglás versenyén. Negyvenheten értek be a célba, elsőként az olsz Alex Schwarzer libbent át a célvonalon.

A tegnapi nap eseményeinek összefoglalóját itt olvashatják.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását