2024. április 24. - György

A lányoknak és Kammereréknek nem sikerült

Ami Vajda Attilának sikerült, az Kovács Katiéknak nem - kajak négyesünk csak ezüstöt szerzett. Ráadásul Kammererék is csak ötödikek lettek a kajak párosoknál. A harmadik tusa után viszont nem állnak túl fényesen öttusázói lányaink sem.
2008. augusztus 22. péntek 10:48 - Hírextra
Vajda Attila aranya után a női kajak négyes csak ezüstérmet szerzett az 500 méteres döntőjükön természetesen a németek előtt.  Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Janics Natasa - ők ültek az ezüstös hajóban.

"Csak" az ezüst sikerült a magyar lányoknak a kajak négyesek döntőjében. De ne keseredjünk el, ezen az olimpián ennek is örülni kell – akkor is, ha a lányok ugyanolyan favoritok voltak, mint Vajda Attila a saját futamában. Csak ott más lett a vége…

Egyértelműen a rajtot rontották el a lányok, ha jobban indulnak talán nem engedik el ennyire a német egységet. Ezt Kovács Kati is elmondta, s persze csak a csalódottság volt kivehető a hangjából. Persze a dobogón már mosolyogtak is kicsit (csak kicsit) a lányok, s ha belegondolunk ez is óriási eredmény - akkor is, ha ők az aranyért jöttek. A két világklasszis (Janics és Kovács) valószínűleg könnyebben fogja feldolgozni az elvesztett aranyat, de szerintünk Vargát és Kozákot sem kell félteni. Hiszen azért még lesz egy 1000 méteres futam is...

Pedig már az elején látszott, hogy a németekre figyelni kell, mert a rajt után egyből az élre álltak. Aztán 250 után mi is elkezdtünk lapátolni és egyre közeledett a magyar hajó a némethez. De soha nem érte utol. Esetleg ha lett volna még száz méter. Kár, hogy a kajakban sincsen létjogosultsága a "ha"-nak.

Vajda Attila aranyérméről nyitóoldalunkon olvashatnak.

Ráadásul pedig megkaptuk az első pofont is a kajak-kenu pályán. (Ha az előzőt nem találták volna annak) Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor kajak duója az 1000 méteres távon ugyanis egyáltalán nem ment jól. Ugyan sokáig vezettek, 500 méterig úgy nézett ki, nem fogja őket senki megállítani. De megállították őket. Végül csak az ötödikek lettek, elfogyott az erejük.

A végeredmény pedig:

1. Németország
2. Dánia
3. Olaszország
4. Lengyelország
5. Magyarország (Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor)
6. Új-Zéland
7. Franciaország
8. Lettország
9. Kína

Öttusa, négy csalódás


Vörös és Gyenesei egy futamban úszott, s a menet a fiatalabb tusázónknak sikerült jobban Gyenesei 4. lett futamában, amiért 1316 pontot kapott, nyolcadikként csapott célba címvéfő bajnokunk, Vörös Zsuzsa, ezért 1280 ponttal lett gazdagabb. Az úszást egyébként a brit Taormina nyerte új olimpiai csúccsal, az élen továbbra is Schöneborn áll 3412 ponttal. Vörös összetettben a 19. (3160), Gyenesei pedig csak a 25. az utolsó előtti tusa, a lovaglás előtt.

S ha valaki csodálkozna, hogy visszatérve hős katonánkra miként úszta át lova is a folyót, annak bizony elmondom, hogy egyes történészek szerint a lovaglás előbb volt, mint az úszás, persze csak a 19. században. Ma ugyanis a negyedik tusa következik a medence után, azaz a lovaglás – reméljük jobb eredménnyel, mint tegnap a fiúknál. Bár sajnos ott tartunk, hogy sanszuk nincs indulóinknak a tízbe kerülésre sem, ami újabb óriási csalódás Horváthék teljesítménye után.

Úgy néz ki, nem csak a vívók szerepelnek le a hagyományos, aranyvárós sportágaink közül. De a kajak-kenut azt tessék szépen békén hagyni – ki van zárva, hogy ott ne szerezzünk érmeket. Percek kérdése és kezdődnek a futamok!

Tusakodás az öt elemmel

A tegnapi csalódást keltő öttusa eredmények után ma továbbra sem megy öttusázóinknak. A férfiaknál tegnap sem Balogh Gábor, sem Horváth Viktor nem tudott úgy szerepelni, ahogy azt egy az öttusához hagyományosan ragaszkodó nemzethez illik. Ma két lány, a címvédő Vörös Zsuzsa és Gyenesei Leila fogja végigcsinálni mind az öt tusát.

Apropó, miért is öt tusa az öttusa? Nos, a sportág kezdetei már a feledés homályába vesznek, de valamikor a sötét középkor után, amikor már föltalálták a puskát is, egy szerencsétlen katona elindult a háború sújtotta országban A pontból a B pontba. Hogy mi dolga lehetett ott neki, az máig nem tisztázott, de az biztos, hogy ő még nem az aranyért ment…

Szóval adott egy katona, aki lóra pattan és elindul megcselekedni a dolgot. Na ezek lesznek a magyar lányok majd valamikor a nap folyamán. Na de bizony csakhamar találkozott az ellenséggel – itt a továbbiakban ellenfél, mégiscsak sport, vagy mi a fene. Szóval megtöltötte a fegyverét és tüzelt. Eredményéről pontos adatok, azaz hogy hány kört lőtt, nem maradt fenn adat. Vörös Zsuzsa és Gyenesei Leila lövészete viszont kimutatható a számok nyelvén is: előbbi hölgy a 12. helyen, utóbbi hölgy pedig a 31. helyen áll az első tusa után. Azaz nem áll jól a szénájuk. Ráadásul derék katonánk, aki miatt öttusa az öttusa is elvesztette a puskáját, ami egyrészt kellemetlen, másrészt viszont a jó hazafinak mindig kéznél valami szóró-vágó eszköz, mondjuk egy tőr.

Ez ugyanis a második próbatétel, a vívás. Egy meccs egy tus – aki beviszi a találatot kap egy pontot. (Itt jegyzem meg, a mondabeli katonánknak valószínűleg maximális ponttal kellett végigcsinálnia ezt a tusát, nagyjából csak így mehetett a következő szintre) Nos, Vörös Zsuzsa 15-öt nyert rövidke kis asszóiból és 20-at veszített el. Leila lányunk pedig 13-at nyert és 22-t veszített, amivel huszonkilencedikként végzett a vívásban. Ez pedig nagyjából édeskevés, amikor például Lena Schöneborn Németországból 28-szor hagyta el győztesen a pástot és ezért kapott 1072 pontot. Vörös meg például csak 760-at.

Nehéz ezt kimondani, de ugyanaz a helyzet, mint tegnap a srácoknál. A két lánynak nem lesz esélye innentől fogva a dobogós helyekre. Zsuzsa ugyanis 21. két tusa után, a sportminiszterként is funkcionáló Gyenesei István lánya, Leila pedig 29. Persze nála már az is nagy eredmény, hogy egyáltalán megszerezte a kvótát – téliolimpia kedvelő olvasóink pedig emlékezhetnek rá, hogy Leila ott volt Torinóban is két éve, mint sífutó…

Na azt speciel nem csinálta cseppet sem renitens katonánk – tudják, akinek kalandjait figyelemmel követjük az első tusa óta – és csak a célra figyelt. A cél előtt azonban keresztülfolyt egy csúnya, széles folyó is. De ez nem rettentette el (nem rettentheti el Vöröséket sem nyolc óra harminctól, persze ők a Jingdong uszoda vizét választják inkább) és uccu neki átúszta az egészet. De ez már a harmadik tus története, amivel majd később jelentkezünk ismét.

Magyar érdekeltségű hír még az is, hogy Czukor Zoltán 46. lett az 50 kilométeres gyaloglás versenyén. Negyvenheten értek be a célba, elsőként az olsz Alex Schwarzer libbent át a célvonalon.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását