2022. augusztus 12. - Klára
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kis kerület, híres történetei

Helytörténeti egypercesek - így jellemezte Verrasztó Gábor kötetét Holló Szilvia Andrea történész szombaton a Millenáris Fogadóban tartott könyvpremieren. A II. kerület híres lakóiról és házairól harminckét történet szól.
2008. június 14. szombat 17:45 - Hírextra

Közös az érdeklődési körünk - jegyezte meg a várostörténetet kutató szakember, aki hozzátette, hogy már az első történettől kölcsönzött kötetcím: A molnár, aki Lipót volt, igen figyelemfelkeltő.

Számos városi legenda vár feltárásra - ebben is egyetértenek a szerzővel. Verrasztó Gábor ugyan orosházi születésű, de két évtized alatt budapestivé vált. Mostani lakóhelye a Júlia és Torockó utca sarkán regényes hely. Az egykori Puszter-villában élt ugyanis Szabó Magda házvezetőnője, Szőke Julianna, aki nemcsak az írónő, hanem a szintén a közelben lakó Csizmadia Éva egy könyvének is főszereplőjévé vált.

Természetesen Szobotka Tibor és Szabó Magda Júlia utcai közös otthonáról külön írás szól. A címadó fejezet Göbl Lipót molnár emlékét idézi föl, aki majorságot és fogadót épített a területen, amely ma - a molnár után - Lipótmező néven ismert.

Bepillanthat az olvasó Örkény István Pasaréti úti otthonának kertjébe, Kókai Rezső otthonába, a házak közé zárt újlaki zsinagógába és a műemlék Atrium moziba, amely sajnos évek óta zárva van.
Verrasztó Gábor hetven oldalas karcsú kötete több évtized történetét fogja át. A felsoroltakon kívül a korán elhunyt Pinczési Judit költőnőnek, Várkonyi Zoltánnak, Keleti Károlynak és másoknak alakját is megrajzolja.

Konrád György író előszava azt hangsúlyozza: "Verrasztó Gábor tudja hol él, és neki köszönthetően mi is érzünk valamit abból a tiszteletteljes intimitásból és megelevenített otthonosságból, amellyel vázlatainak olvasóit megajándékozza."

A könyv a Budai Liberális Klub Alapítvány gondozásában látott napvilágot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását