2022. augusztus 16. - Ábrahám

Sidney Poitier könyvet ír dédunokájának

Könyvet írt újszülött dédunokájának Sidney Poitier, a visszavonultan élő Oscar-díjas filmsztár. "Elhatároztam, hogy levelek formájában könyvet írok, hogy mindazt elmesélhessem neki, amit éreztem, tanultam, és beszélhessek neki azokról a dolgokról, amelyek
2008. június 13. péntek 17:30 - Hírextra

Közel harminc éve már írt egy önéletrajzot This Life címmel, ám a most megjelent Life Beyond Measure, Letters to My Great-Granddoughter (Elszabadult világ, levelek dédunokámnak) című leveleskönyv sokkal személyesebb jellegű, és csak érintőlegesen foglalkozik filmes pályafutásával.
A kötet fejezetcímei azokra a kérdésekre utalnak, amelyek foglalkoztatják: Én és az Isten, Démonokkal csatázva, A világ, amit rád hagyok.

Sydney Poitier az Egyesült Államokban született, mert a Bahamákon élő szülei éppen a paradicsomtermésen adtak túl Miamiban, amikor hat és félhónapos terhes édesanyja világra hozta. Kétséges volt, hogy életben marad-e, végül mégis megerősödött. Tízéves koráig a Manhattan nagyságú, ám csupán 2500 lélekszámú Cat Islanden nevelkedett, ahol még iskola sem volt.
"Mindig tanultam, mert nem tudtam semmit. Nem jártam iskolába, nem tudtam jól olvasni, nem tudtam helyesen írni. Alig voltam képes százig számolni. De fűtött a kíváncsiság. Megfigyeltem a rovarokat. Megfigyeltem a madarakat és a tücsköket. Megfigyeltem a tengerben úszó halakat" - emlékezett korai éveire.

Mikor a paradicsomüzletnek leáldozott, a csöndes elzártságból a nyüzsgőbb kikötővárosba, Nassauba költöztek. Tizenöt éves volt, amikor szülei a bátyja után átküldték az Államokba, ahol életében először szembesült a faji megkülönböztetéssel és fajgyűlölettel. Pár évvel később New Yorkban a saját lábára állt, és a negyvenes évek végén már a Broadwayn játszott.
"Naponta nyolc-tíz órát írtam. Most pihenni fogok és valami mással foglalkozom" - árulta el az időközben már kétszeres dédnagyapává lett Sydney Poitier, megjegyezve, hogy még három további könyvön töri a fejét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását