2024. április 19. - Emma

Az Év Könyve

A Tandi Lajos által írt Tizenkét tétel Kass János művészetéről című könyv lett idén az Év könyve Szegeden; az elismerést péntek este adták át a városháza Dísztermében az Ünnepi Könyvhét keretében.
2008. június 6. péntek 23:36 - Hírextra
A műről az alkotó az MTI-nek elmondta: miután negyven éve ismeri Kass Jánost, munkássága elismeréseként és tisztelgésként a művész nyolcvanadik születésnapjára készítette a könyvet, mely a Bába és társa Kiadó gondozásában jelent meg.

Tandi Lajos kiemelte: a Tizenkét tétel Kass János művészetéről az alkotó különös sorsának, munkásságának tizenkét sűrűsödési pontját mutatja be. Ezek közt például azt, hogy mit jelent a bölcső-ringató hely, mik azok a vonzások és taszítások, melyek a művész alkotásaiban megjelennek arról a városról, illetve szűk térről, amely az ő világát jelentette. De szól arról, hogy miként dolgozzák föl a faluból városba kerülő fiatalok az új életet.

A Kass-művekkel illusztrált könyv, sok olyan alkotásnak a reprodukcióját mutatja be, melyek eddig még soha nem jelentek meg. A huszadik századi képzőművészet egyik kiemelkedő alakjának munkái számos mesekönyvben köszönnek vissza, illusztrálta Weöres Sándor verseskönyveit, vagy a Don Quijote-t is. Emellett most készült el az általános iskola alsó tagozatának szóló komplex fejlesztő könyvsorozat képi anyagával. Tandi Lajos szerint tehát, aki olvasni tud, ismeri Kasst.

Az eseményen emellett bemutatták az immár tizenegyedik Szegedtől Szegedig Antológiát, a városhoz kapcsolódó irodalmat bemutató egyetlen gyűjteményes kiadványt. Mintegy kétszáz szegedi vagy a városhoz kötődő író, költő és esszéista művei láttak napvilágot a sorozatban egy évtized alatt több mint négyezer oldalon.

A Reneszánsz Évéhez kapcsolódóan az újjászületés témájában született írásokat összegyűjtő idei kiadvány újdonsága az In memoriam című fejezet, melyben az utóbbi egy-két esztendőben elhunyt alkotókra emlékeznek.

A Könyvhéthez kapcsolódóan a szegedi Városházán délután megkoronázták a Könyvkirályt is. A címet az a gyermek kaphatta, aki egy év alatt a szegedi Somogyi Könyvtár által ajánlott könyvek közül a legtöbbet olvasta. Ötven kötet feldolgozása után, a Tabán Általános Iskola harmadik osztályos tanulója, Csizmadia Dóra fejére tették a koronát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását