2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Évente 10 milliárd euró a csalóké

Nem most először derült fény korrupciós ügyre az unióban. Nem hivatalos becslések szerint az Európai Unió 100 milliárd eurós éves költségvetésének, azaz mai áron számolva csaknem 25 ezer milliárd forintnak nagyjából 10 százaléka csalók kezébe kerül. Vagyi
2007. szeptember 29. szombat 08:53 - Hírextra
Az Európai Bizottság július elején kapta kézhez az unió legújabb jelentését a pénzügyi visszaélésekről. Az adatok nem biztatóak: a bővülő szervezetben bővülnek a csalások is, amelyekért az unió végrehajtó szerve, az Európai Bizottság vonható felelősségre, írja a hirado.hu.

1999-ben, az akkor Jacques Santer vezette testületnek éppen egy korrupciós botrány miatt kellett lemondania. Ezután hozták létre az "Európai Csalás Elleni Hivatalt".

Ennek idei jelentésében több mint 12 ezer felderített szabálytalanság szerepel, amely összesen több mint egymilliárd euró kárt okozott az európai adófizetőknek. Ám ebből csak 323 millió euróról bizonyították be, hogy elsikkasztották.

Csakhogy a nem hivatalos becslések szerint évente az uniós költségvetés 10 százalékát - 10 milliárd eurót - tüntetik el az ügyeskedők.

A legelterjedtebb csalás, hogy valótlan önrészt igazolnak az uniós pályázatokban, illetve, hogy hamis papírokkal kérnek mezőgazdasági támogatást. Ezekből származik az összes kár 80 százaléka. De sok pénz tűnik el a tagjelölteknek nyújtott segélyekből is.

Csakhogy az unió is éberebb: a legtöbb számviteli trükköt jól ismeri a szervezet több ezer ellenőre és könyvvizsgálója - volt idejük tapasztalatot szerezni előbb az olasz, majd a portugál és a görög pénzügyi botrányokból. Az Európai Parlament nemrég azt állapította meg: még szigorúbb központi ellenőrzésre, és a tagállamok még keményebb helyi fellépésére van szükség.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását