Évente 10 milliárd euró a csalóké

Nem most először derült fény korrupciós ügyre az unióban. Nem hivatalos becslések szerint az Európai Unió 100 milliárd eurós éves költségvetésének, azaz mai áron számolva csaknem 25 ezer milliárd forintnak nagyjából 10 százaléka csalók kezébe kerül. Vagyi

Az Európai Bizottság július elején kapta kézhez az unió legújabb jelentését a pénzügyi visszaélésekről. Az adatok nem biztatóak: a bővülő szervezetben bővülnek a csalások is, amelyekért az unió végrehajtó szerve, az Európai Bizottság vonható felelősségre, írja a hirado.hu.

1999-ben, az akkor Jacques Santer vezette testületnek éppen egy korrupciós botrány miatt kellett lemondania. Ezután hozták létre az "Európai Csalás Elleni Hivatalt".

Ennek idei jelentésében több mint 12 ezer felderített szabálytalanság szerepel, amely összesen több mint egymilliárd euró kárt okozott az európai adófizetőknek. Ám ebből csak 323 millió euróról bizonyították be, hogy elsikkasztották.

Csakhogy a nem hivatalos becslések szerint évente az uniós költségvetés 10 százalékát - 10 milliárd eurót - tüntetik el az ügyeskedők.

A legelterjedtebb csalás, hogy valótlan önrészt igazolnak az uniós pályázatokban, illetve, hogy hamis papírokkal kérnek mezőgazdasági támogatást. Ezekből származik az összes kár 80 százaléka. De sok pénz tűnik el a tagjelölteknek nyújtott segélyekből is.

Csakhogy az unió is éberebb: a legtöbb számviteli trükköt jól ismeri a szervezet több ezer ellenőre és könyvvizsgálója - volt idejük tapasztalatot szerezni előbb az olasz, majd a portugál és a görög pénzügyi botrányokból. Az Európai Parlament nemrég azt állapította meg: még szigorúbb központi ellenőrzésre, és a tagállamok még keményebb helyi fellépésére van szükség.