2024. május 16. - Mózes, Botond
Az LMP szerint a parlamentnek joga és erkölcsi kötelessége is tiszteletben tartani a párt népszavazási kezdeményezését támogató 160 ezer ember akaratát, ezért ki kell írnia a referendumot - mondta szerdán az MTI-nek Vágó Gábor.
2012. április 4. szerda 17:24 - HírExtra
A politikus a Fidesz ügyvezető alelnökének, Kósa Lajosnak a szavaira reagált, aki szerint csúfosan megbukott az LMP népszavazási kezdeményezése.

"Nem kicsit bukott meg, hanem rettenetesen" - mondta Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján, azt követően, hogy hétfőn az LMP-s Vágó Gábor bejelentette, pártja 160 ezer aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéseihez. A referendum kötelező kiírásához 200 ezer aláírás kellett volna.

A Fidesz alelnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ha valaki kap egy egyest, lehet szidni a tanárt, a tananyagot, az intézményt, "de sokkal okosabb, ha hazamennek az LMP-sek, elgondolkodnak a helyzeten, és valami mással jönnek elő". Az LMP által feltett kérdésekben nem kell népszavazást kiírni, mert az emberek a Fidesz által képviseltekkel értenek egyet - tette hozzá Kósa Lajos.

Vágó Gábor szerint viszont most a Fidesz térfelén pattog a labda, mert az a 160 ezer ember, aki támogatta a népszavazási kezdeményezésüket, nem akar "kiszolgáltatottságban élni", ehelyett azt szeretné, ha mind a munkajogi, mind az oktatási kérdésekben kikérnék a véleményüket. A politikus azt mondta, hogy a parlamentnek joga és erkölcsi kötelessége a népszavazás kiírása, ezért elvárják, hogy a Fidesz, illetve a többi frakció is támogassa a referendum megrendezését.

Kósa

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint csúfosan megbukott az LMP népszavazási kezdeményezése.

"Nem kicsit bukott meg, hanem rettenetesen" - mondta Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján, azt követően, hogy hétfőn az LMP-s Vágó Gábor bejelentette, pártja 160 ezer aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéseihez. A referendum kötelező kiírásához 200 ezer aláírás kellett volna (kérdésenként), így az Országgyűlésnek nem kell kiírnia a népszavazást.
A parlament azonban 100 ezer érvényes aláírás esetén is szabadon dönthet arról, elrendeli-e a népszavazást.

A Fidesz alelnöke mindezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ha valaki kap egy egyest, lehet szidni a tanárt, a tananyagot, az intézményt, "de sokkal okosabb, ha hazamennek az LMP-sek, elgondolkodnak a helyzeten, és valami mással jönnek elő".

Az LMP által feltett kérdésekben nem kell népszavazást kiírni, mert az emberek a Fidesz által képviseltekkel értenek egyet - tette hozzá Kósa Lajos, aki egyúttal idézte az LMP-s Karácsony Gergely korábbi szavait, amely szerint a népszavazási kezdeményezés lehetőséget ad a társadalomnak arra, hogy állást foglaljon a kormányzat elmúlt másfél évéről. A fideszes politikus hozzátette, az MSZP is azt üzente, "mellszélességgel támogatja az aláírásgyűjtést".

"Az eredményt tudja mindenki, (...) még azt a lécet sem tudták megugrani, hogy egyáltalán 200 ezer aláírás után ki lehessen írni egy népszavazást ezekben a kérdésekben" - mondta a kormánypárt alelnöke, aki megjegyezte: a kudarc egyik oka szerinte az, hogy az ellenzék üzeneteire csak egy szűk réteg "rezonál". A másik pedig az, hogy az LMP olyan témákban tett fel kérdéseket, amelyekben a kormány és a Fidesz megegyezett a munkaadókkal és a munkavállalókkal - fűzte hozzá Kósa Lajos.

Fidesz


A Fidesz szerint az LMP az elbukott népszavazási kísérlet kudarca nyomán realitásérzékének utolsó morzsáit is elveszítette - közölte Selmeczi Gabriella pártszóvivő szerdán az MTI-vel az ellenzéki párt Malévról tartott sajtótájékoztatójára reagálva.

Scheiring Gábor LMP-s képviselő szerdán a Teve utcai rendőrszékház előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: az LMP szerdán ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Malév felszámolásának ügyében. Az ellenzéki párt gyanúja szerint a légitársaság felszámolásakor csődbűntett, csalás, valamint hűtlen, illetve hanyag kezelés valósulhatott meg.

Scheiring Gábor úgy fogalmazott: bár a feljelentést ismeretlen tettes ellen tették, véleményük szerint az ügyben a cég vezetése, illetve az államot mint tulajdonost képviselő kormányzati szervek lehetnek érintettek. A politikai felelősség pedig egyértelműen a kormányé, így azt Orbán Viktor kormányfőnek kell viselnie - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását