2024. április 26. - Ervin
Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól szerdán a Standard & Poor's.
2011. december 21. szerda 23:12 - HírExtra
A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal, az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását, amelyre további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

Az S&P ugyanakkor levette az összes magyar adósosztályzatot a negatív előjelű felülvizsgálati listáról. A cég november 11-én jelentette be, hogy negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország szuverén besorolásait; ennek helyébe lép a Standard & Poor's szerda esti bejelentése alapján a negatív kilátás.

A hitelminősítő döntése nyomán a magyar szuverén adósbesorolást immár két nemzetközi hitelminősítő tartja nyilván befektetésre nem ajánlott kategóriában: a múlt hónapban a Moody's Investors Service is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.

Az S&P a szerdai leminősítést egyebek mellett azzal indokolta, hogy megítélése szerint továbbra is gyengül a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága, részben olyan hivatalos intézkedések miatt, amelyekről a hitelminősítő úgy gondolja, hogy kérdéseket vetnek fel a felügyeleti szervek függetlenségével kapcsolatban, és bonyolultabbá teszik a működési környezetet a befektetők számára.

Szijjártó: nem hazánkat minősítették le ezzel

A valós gazdasági folyamatok semmilyen módon nem indokolták Standard & Poor's leminősítését, ez jóval inkább az euró válságáról szól, mint Magyarországról - mondta Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője csütörtökön újságíróknak azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi hitelminősítő szerda este megvonta a befektetési ajánlású besorolást Magyarországtól.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy korábbi interjúban már világossá tette, hogy december közepén egy újabb spekulációs támadás várható Magyarországgal szemben. "Ezeknek a spekulációs támadásoknak az az egyik sajátja, hogy általában hitelminősítői döntések környezetében szoktak előfordulni" - tette hozzá a miniszterelnök szóvivője.

Elemzők: negatív hatások várhatóak, de nem hatalmas méretűek


A befektetési ajánlású magyar adósosztályzat immár két hitelminősítő által bejelentett megvonásának várható technikai következményei "negatívak lesznek, de nem hatalmas mértékben" - jósolták csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Citybeli szakértők szerint továbbra is jelentős esélye van a megállapodásnak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val, annál is inkább, mivel a Standard & Poor's által bejelentett osztályzatrontás is erősíti a piac részéről már megnyilvánuló nyomást annak érdekében, hogy a kormány gondoljon át néhány gazdaságpolitikai lépést.

A Standard & Poor's hitelminősítő szerdán késő este, az európai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re - vagyis immár befektetésre nem ajánlott szintre - módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását, amelyre további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó térségi közgazdászai csütörtök hajnali értékelésükben azt valószínűsítették, hogy a Standard & Poor's lépése nyomán előállt helyzetben a magyar eurókötvények esetleg kikerülhetnek a befektetési ajánlású adósságokra szakosodott indexekből, ami potenciálisan bizonyos mértékű kényszereladásokhoz vezethet.

A Barclays Capital londoni elemzői "iránymutatásként" közölték, hogy a ház BarCap US IG Credit indexét követő alapok hozzávetőleg 2500 milliárd dollárnyi befektetői tőkét kezelnek - a névben az IG (Investment Grade) utal arra, hogy befektetési ajánlású adósságokra szakosodott indexről van szó -, és mivel Magyarország súlya ebben az indexben 0,2 százalék, ez elvileg néhány milliárd dollárnyi kötvény potenciális kényszereladását jelentheti befektetési ajánlású papírokat tartó intézményi kötvénybirtokosok részéről.

Reálisan megítélve azonban e befektetők kezén valójában ennél kevesebb magyar kötvény is lehet, mivel elképzelhető, hogy Magyarország alacsony súlya miatt a vásárlók egy része már kiszállt ezekből a pozíciókból - fejtegették a Barclays Capital londoni elemzői.

A ház közgazdászai a helyi piacon forgó magyar kormánykötvények esetében "elhanyagolható" technikai hatást jósoltak csütörtöki előrejelzésükben, mivel megítélésük szerint ezek a kötvények kevés, hitelminősítői besorolásokat iránymutatásként követő portfolió-beáramlást vonzottak. A Barclays Capital szerint ezért valószínűtlen, hogy két - vagy akár három - befektetési szint alatti hitelminősítői osztályzat kötvényeladásokhoz vezetne a magyar állampapírokat tartó külföldi befektetők részéről, hacsak "a minősítési döntésekből a befektetők nem tudnak meg valami teljesen újat a magyarországi alapmutatókról".

A Barclays Capital szerint a leminősítés "konstruktívabb párbeszédre" késztetheti Magyarországot a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val, és felgyorsíthatja a tárgyalásokat.

A ház londoni elemzői szerint ugyanakkor megvan annak a kockázata is, hogy a magyar kormány esetleg megpróbál külső pénzügyi támogatás nélkül boldogulni, további, "nem szokványos" gazdaságpolitikai intézkedésekhez folyamodva, és/vagy a hivatalos devizatartalékokból merítve.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci közgazdászai csütörtöki helyzetértékelésükben közölték: fenntartják azt az alapeseti előrejelzésüket, hogy Magyarország januárban tárgyalóasztalhoz ül az IMF-fel és az EU-val. A JP Morgan citybeli közgazdászai 65 százalékos esélyt jósolnak arra, hogy 2012 első negyedében létrejön egy elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodás a valutaalappal.

A ház szerint ugyanakkor annak is megvan "az egyértelmű kockázata", hogy esetleg tovább romolhat a viszony a nemzetközi intézményi hitelezőkkel, ha a parlament pénteken újabb változtatások nélkül jóváhagyja a jegybanktörvény tervezetét.

A JP Morgan londoni elemzői szerint azonban a Standard & Poor's lépése is "hozzáad" ahhoz nyomáshoz, amelyet a piac fejt ki annak érdekében, hogy a kormány "bizonyos pontokon" gondolja át gazdaságpolitikai intézkedéseit.

A ház szakértői mindazonáltal "meglepőnek" nevezték a Standard & Poor's döntését, felidézve, hogy a hitelminősítő a múlt hónap végén még azt jelezte: a magyar adósosztályzatra nem sokkal korábban bejelentett negatív felülvizsgálat eredményéről "valószínűleg 2012. február vége előtt" határoz, amikor már több információja lesz az IMF/EU-megállapodás elérésének valószínűségéről.

A JP Morgan londoni elemzőinek csütörtöki értékelése szerint azonban "az utolsó csepp a pohárban" az S&P számára a kormány ragaszkodása lehetett a jegybanktörvényben tervezett módosítások keresztülviteléhez.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását