2024. április 26. - Ervin

Beemelték a két új harangot

Daruval beemelték a Mátyás-templom két új harangját szerdán a budai Várban, a Szentháromság téren.
2011. február 2. szerda 14:00 - HírExtra
Mátéffy Balázs elmondta: szerdán került fel a toronyba az Úr Krisztus tiszteletére öntött, 200 centiméter átmérőjű, valamint a II. János Pál pápa emlékére készült 117 centiméteres harang; előbbi 45, utóbbi 15 mázsát nyom.

A két, később, várhatóan egy hónapon belül felhelyezendő új harang egyike XII. Piusz pápa tiszteletére készült, 155 centiméter átmérőjű, 19 mázsás. A másik, a Szent Margit tiszteletére kiöntött, 110 kilós kisharang pedig Rudolf Perner passaui harangöntő mester ajándéka, és ez az eddigi lélekharangot váltja fel. (A többi harangot is ez a cég készítette vagy újította fel.)

A budavári Nagyboldogasszony-templom (közismert nevén Mátyás-templom) már meglévő, a közelmúltban felújított két harangját Szent Károly és a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. Az 1891-ben öntött Szent Károly-harang 180 centiméter átmérőjű, súlya 32 mázsa, míg az 1723-ban öntött Szentháromság-harang 105 centiméter átmérőjű és 8 mázsás.

Mátéffy Balázs közölte: a harangokkal kapcsolatos projekt összköltsége bruttó 130 millió forint. Ebből a Norvég Alaptól elnyert pályázatukkal 86 millió forintra tettek szert, a további összegeket a fővárosi és az I. kerületi önkormányzat, továbbá több cég vállalta magára.

A múzeumigazgató korábban az MTI-nek elmondta: a kivitelezéshez tavaly februárban kötöttek szerződést a passaui Perner céggel. Az új harangokhoz új elleningás harangszéket is kellett készíteni statikai okokból. Ezért az új harangok elkészítése "különleges műszaki kihívás volt, lényegesen több volt, mint egyszerű harangöntés".

Mátéffy Balázs akkor beszélt arról is, hogy terveik szerint május 8-án, Európa napján mutatják be a harangokat a nagyközönségnek. A Mátyás-templom teljes műemlékvédelmi felújítása - ha minden a forgatókönyv szerint alakul - 2012 végére fejeződik majd be. Ilyen, teljes körű felújításon még nem esett át a templom azóta, hogy Schulek Frigyes megtervezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását