2024. május 7. - Gizella

Emlékfal és harang a csepeli kettős gyilkosság áldozatainak emlékére

Emlékfalat és harangot avattak abban a XXI. kerületi iskolában, ahol január 7-én megölték Takács József igazgatót és helyettesét, Papp Lászlót.
2009. június 12. péntek 17:20 - HírExtra
A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában január 7-én ölték meg az iskola igazgatóját és helyettesét. A gyilkosság után a rendőrség két embert vett őrizetbe: a bűncselekmény során megsérült gondnokot és a tanintézmény sikkasztás miatt elbocsátott gazdasági igazgatóját.

A pénteki megemlékezésen - amelyet az iskola ballagási ünnepsége előtt tartottak - Tóth Mihály, Csepel polgármestere beszédében hangsúlyozta: 154 nap telt el a gyilkosság óta, "és még most sem értjük, miért, hogyan történhetett meg ez a szörnyű bűntény".

Tóth Erika igazgatóhelyettes arról beszélt, hogy Takács József igazgató nagy feladatra vállalkozott, amikor teremtett egy iskolát azoknak a fiataloknak, akiket a sors nem kezelt mindig gyengéd kézzel. Sajnos azonban "magához emelt, megbízott olyan valakiben is, aki olyan aljasságról, embertelenségről, kegyetlenségről tett tanúbizonyságot, amit egy épeszű ember még feltételezni sem merne embertársáról."

"Értük és értünk is szólt a harang" - mondta az áldozatokra utalva Kosik György, az iskolát fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja.

Az emléktáblát Takács Mária, Takács József özvegye és Weszelovszky Károly, a kuratórium elnöke leplezte le, majd a hozzátartozók és a diákok egy-egy szál virágot helyeztek el előtte. A másik emlékmű, a harang a mostani felavatás után évente háromszor fog megszólalni: a tanévnyitó és a tanévzáró ünnepségen, valamint január 7-én, a tragédia évfordulóján.

Ezzel kapcsolatban a megemlékezés előtt Göbölös Sándor, aki január 26-a óta vezeti az intézményt, az MTI-nek elmondta: "ha egy kicsit szomorú hagyomány is lesz, de ennek addig kell élni, amíg ez az iskola fennmarad".

Január 7-e után nagyon sokan azt hitték, hogy az iskola bezárja kapuit, azonban - mint folytatta - "nagyon sokan hittük azt, hogy ennek az iskolának fenn kell maradnia", s fenn is maradt. Külön kiemelte, hogy az iskola dolgozói, diákjai fel tudták dolgozni a történteket, az iskola élete pedig visszatért a régi kerékvágásba.

Közép-Magyarország egyik legnagyobb intézményeként jelenleg 631 tanulójuk van, és a tragédia ellenére is mintegy 200-an jelentkeztek az iskolába - tette hozzá.

"Szeretnénk, hogy ha az iskola valakinek az eszébe jut, ne a tragédiáról jusson eszébe", hanem arról, hogy itt olyan pedagógiai munka folyik, amely a jövő generációjának próbál a sikeres életpályához szükséges szakmát adni - mondta Göbölös Sándor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását