2024. március 29. - Auguszta

Újbuda, régi harcok

Virágzik az egyházi marketing, viszont eközben továbbra is megoldatlan a hajléktalankérdés - sokan aránytalannak látják a XI. kerület készülő költségvetését. Ráadásul itt ez a "magyar El Camino" is...
2011. január 25. kedd 10:32 - HírExtra
Elárasztja a kerületet a hajléktalanok mocska, miközben egyházi marketingprojektekbe öli a rengeteg pénzt Újbuda vezetése - nehezményezi a kerületi LMP. Ráadásul az önkormányzat az Esztergom és Máriagyűd közötti településeken áthaladó Magyar Zarándokút projektet összefogó önkormányzati társuláshoz is csatlakozott - az LMP-sek szerint Újbuda "a legnagyobb panelvárosként nettó szponzora" lesz a fejlesztésnek.

Mi lesz a hajléktalanokkal?

A hajléktalanprobléma viszont már ténylegesen komoly gondot jelent a kerület számára.

Tény, a kerület fideszes többségű képviselőtestülete január huszadikai ülésén ügyet sem vetett az LMP-s Gajárszki Áron előterjesztésére, miszerint halaszthatatlanul szükséges lenne egy szálláshely a hajléktalanok számára. Vagyis május végéig, lényegében fél évvel elnapolták a kérdés megvitatását.

Csak a rend kedvéért: a kerület költségvetési vitája várhatóan márciusban lezárul...

Tény, a fideszes polgármester, Hoffmann Tamás tavalyi választási győzelmet érő programjában külön pontban tért ki a hajléktalanok kérdésére. "Felszámoljuk és szigorúan büntetjük a közterületeken folytatott italozást, és kábítószer fogyasztást, rendezzük a hajléktalanok ügyét" - áll a fideszes politikus honlapján a mai napig fellelhető programban.

"Mivel a hajléktalankérdés nem kizárólag kerületi probléma, ezért a képviselőtestület az elmúlt napokban husonhárom igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás hozott egy határozatot. Miszerint felkéri a polgármestert, a hajléktalan személyek részére biztosított szállást nyújtó ellátásokról kezdeményezzen és folytasson egyeztetést a főváros önkormányzatával és az Újbudán hajléktalan ellátást biztosító szociális szolgáltatókkal" - szól Hoffmannék válasza.

Milyen aránytalanságok?

Hoffmann természetesen azt a vádat is visszautasította, hogy aránytalanságok lennének a kerület készülő költségvetésében - pláne nem az "egyházi marketing" szempontjából.

"A képviselő testület úgy döntött december 16-án, hogy felemeli a kerületi építmény- és telekadót, melynek fizetése alól mentesíti az állandó kerületi lakosokat. Emiatt számos a kerületben ingatlannal rendelkező, de be nem jelentett polgár dönthetett úgy, hogy inkább bejelentkezik, hogy mentesülhessen az adófizetés alól az építményadó alól is mentesül az a kerületi lakos, aki a XI. kerületben állandó lakcímen be van jelentve" - reagáltak a kerületnél az aránytalanságokra és az adóemelésre vonatkozó felvetésekre.

Ezek után tessék eldönteni, hogy a problémahegyeket emlegető ellenzéknek vagy a mindent rendben találó fideszes kerületvezetésnek higgyen az ember...

A magyar "El Camino" és Újbuda
A Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás célja, hogy létrehozzon egy a spanyolországi El Caminohoz hasonló hálózati jelleggel működő, a hazai kulturális hagyományokon alapuló magyar zarándokutat. A kezdeményezéshez eddig huszonnégy önkormányzat csatlakozott Esztergomtól Siklósig...
"Újbudának, illetve hosszú távon a kerület vállalkozóinak és a lakosságnak is fontos, hogy ne maradjon ki ebből a kezdeményezésből. A Zarándokút projekt legfontosabb célja a kulturális és idegenforgalmi fejlesztés, amelyből a kerület jelentősen profitálhat. Van mit megmutatnunk, többek között gondolunk például a Szent Gellért püspök legendájára, a Sziklakápolnára, avagy a Kőérberki lakópark építése során feltárt Árpádkori, illetve a Bencés apátság romjaira. A társult önkormányzatok hozzájárulásának mértéke egyébként húsz forint egy lakosra egy évben" - kaptunk magyarázatot a kerülettől a Zarándokút támogatására.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását