2024. április 18. - Andrea, Ilma
Akkora csinnadrattával startol az Új Széchenyi Terv, amekkorával egy nemzeti fejlesztési tervnek kell. Akkora lesz a sikere is? A már-már elfelejtett "régi" eredményeiből kiindulva talán. Emlékszik még valaki a Széchenyi Terv 1.0-ra?
2011. január 14. péntek 11:19 - HírExtra
"Az Új Széchenyi Terv 2011-2014 között 7 000 milliárd forint forrással évi öt százalékponttal emeli majd meg a beruházás rátát. Ezzel a magyar beruházási ráta 2014-re mintegy huszonöt százalékos szintre nő majd, a magyar GDP pedig a négy-hat százalékos sávba emelkedik. 2014-ig így mintegy 300 ezer új munkahely jöhet létre" - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Új Széchényi Terv mai bemutatóján.

Na igen, ahogy az várható volt, a szakemberek már a projekt várható eredményeiről beszélnek. Teszik ezt úgy, hogy párhuzamba állítják az újat a régivel, azaz a 2011-es Új Széchenyi Tervet a tíz évvel ezelőtti, "első kiadású" Széchenyi Tervvel.

Ez persze ott kezdődik, hogy feltesszük a kérdést, sikeresnek tekinthető-e az első Széchenyi Terv?

Egy kis történelem


Az első Széchenyi Tervet 2000-ben állították össze. Akkor a tervek szerint "hat évre kitekintő középtávú", 2001-től 2006-ig terjedő időszak "kiemelten fontos fejlesztéseit" sorolta fel.

Csakhogy 2002-ben jött a kormány- és szemléletváltás, aminek köszönhetően kidöglött a program mögül mindenfajta kormányzati támogatás.

Pedig pénz még 2002-re is jutott a programra. 2001-ben 296 milliárd, 2002-ben pedig 331 milliárd forintot különítettek el erre a célra a költségvetésből.

Szükség is volt a komoly pénzügyi alapra, nem egész két év alatt ugyanis több mint tizennégyezer pályázatot nyújtottak be. Az első Széchenyi Terv legnagyobb eredményének mégis azt tartják a szakemberek, hogy a 2001 év végéig beadott tizennégyezer pályázatból tizenegyezer kapott is támogatást.

Még egy érdekes adat az Ecostat számaiból: az egyes pályázatok céljainak elemzése alapján "egy forintnyi támogatás négy forintnyi beruházás indítását segítette elő".

A szocik más utat választottak


2002 után sem maradt azonban az ország nagyszabású fejlesztési terv nélkül. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv azonban a tavaly hatalomra került Fidesz-KDNP-kormány szerint "túl bonyolult, sőt "túlbürokratizált" volt, és "inkább a látványberuházásokra, mintsem a munkahelyteremtésre és a gazdaság élénkítésére koncentrált".

Jött azonban 2010-ben az új Fidesz-KDNP-kormány, és jött a Széchenyi Terv felélesztésének terve is. Így jutottunk el odáig, hogy ma már ...

Beindulhat a terv végrehajtása, vagyis első körben a pályázatok "beszedése".

Széchenyi Terv újratöltve


Január 15-én kiderül, hogy milyen pályázatok lesznek az Új Széchenyi Terv keretében 2011-ben. Az illetékesek igérete szerint ezután szinte azonnal összeállítják, és "közérthető formában közzé is teszik" a pályázati kiírásokat honlapjukon. A pályázatok meghirdetése után előreláthatóan márciustól lehet majd benyújtani az első pályázatokat.



"Senki ne úgy képzelje el, hogy január 17-én már be tudja adni a Széchenyi terves pályázatát. Ez a másfél-két hónap pontosan elegendő lesz arra, hogy a pályázók átgondolják a pályázati ötletüket és mi összeállítsuk a pályázati anyagot" - áll az Új Széchényi Terv hivatalos honlapjához kapcsolódó blog (üdvözölni való ötlet) legfrissebb bejegyzésében. (Itt jegyeznénk meg, hogy az októberi hírekkel ellentétben nem a szechenyiterv.gov.hu, hanem a szechenyiterv.eu oldal a projekt hivatalos internetes oldala. Aki mégis az előbbire kattint, azt egy nagy fehér semmi várja egyetlen szóval, "anubis" - lásd fenti képünket.)

Anubis ide vagy oda, a Széchényi Terv újratöltése még a politikailag semleges szakemberek véleménye szerint sem tűnik rossz ötletnek...

Új Széchényi Terv - a kormány szerint
"Január 15-től indul az Új Széchenyi Terv, amely a magyar vállalkozásokat tekinti a gazdaság fő motorjának. Ennek érdekében hamarosan minden korábbinál több vissza nem térítendő támogatás érhető el a hazai vállalkozások számára. A támogatásokhoz pályázatok keretében egyszerűen és gyorsan juthatnak hozzá a vállalkozások.
Ha szeretne:
- beruházni, gépet vásárolni,
- telephelyet fejleszteni,
- munkahelyeket teremteni és megtartani,
- megújuló energiával költséget csökkenteni,
- új terméket vagy szolgáltatást fejleszteni, piacra dobni,
- együttműködni települése, régiója más vállalkozóival,
- vagy oktatási intézményeivel,
akkor az Új Széchenyi Terv Önnek szól" - olvasható az Új Széchenyi Terv hivatalos honlapján, a szechenyiterv.eu oldalon.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását