2024. április 20. - Tivadar
Nagy csinnadrattával vezették be egy éve a szuperbruttósítást, mára azonban kiderült, a lépésnek semmi értelme sem volt. De miért nem lehet egyből megszabadulni az adózókat csak összezavaró kolonctól?
2011. január 13. csütörtök 11:58 - HírExtra
Nem akar egyből megszabadulni a szuperbruttósítástól az Orbán-kormány. 2013-ra azonban mégis eltűnik az elmúlt évek (évtizedek) egyik legfeleslegesebb adórendszeri találmánya. Ideje, tekintve, hogy az egységes tizenhat százalékos személyi jövedelemadó felforgatta az amúgy is káoszba hajló rendszert.

Mi az a szuperbruttó?

A hangzatos elnevezés azt jelenti, hogy a munkavállaló nem a bruttó jövedelme, hanem annak huszonhét százalékkal megnövelt összege után, tehát bruttójához képest százhuszonhét százalékos jövedelem után fizeti a személyi jövedelemadót.

A szuperbruttósítás már a bevezetése előtt sokaknál kicsapta a biztosítékot. Sőt, alkotmányjogi kérdéseket is felvetett az újítás. Mint arról annak idején a HírExtra is beszámolt, Szabó Máté ombudsman és Angyal József adószakértő azért fordult az alkotmánybírákhoz, mert szerintük a szuperbruttó miatt a munkavállalóknak olyan összeg után kell adót fizetniük, ami nem is az ő jövedelmük.

Csakhogy az Alkotmánybíróság megállapította, a járulékok elfogadhatók mint jövedelemadó alapot korrigáló tételek. Vagyis lehet utánuk jövedelemadót fizetni.

Semmi értelme

A legtöbb szakember szerint a szuperbruttósításnak az égvilágon semmi értelme sincs. Nem egy adószakértő kifejtette, hogy ez a számítási mód csak összezavarja a számokat, nehezíti, hogy az emberek megértsék, mennyi a bérük, mi után hogyan kell adózni.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH korábbi elnökhelyettese, az Ernst & Young adószakértője szerint a szuperbruttósítás semmilyen pozitív változást nem hozott.

"Két előnye lehetett volna. Az egyik a látszólag alacsony adókulcs, hiszen a befektető soha nem az szja-t nézi, hanem az összbérköltséget. A másik, ha valóban teljes egészében megcsinálták volna a szuperbruttósítást, ha valóban minden járulék és adó a munkavállalót terhelné, akkor azt mindenki látná, mennyibe kerül a munkáltatónak - ez azonban nem pont így valósult meg. Azt, hogy a szuperbruttósítás a hatályos adótörvény szerint 2013-ban megszűnik, csak üdvözölni lehet" - tette hozzá a HírExtrának Vámosi-Nagy.

Szép lassan lesz vége

Bizony, az új adószabályokat rögzítő törvény szövege szerint a szuperbruttó szorzója 2012-ben a felére csökken, majd 2013-tól teljesen megszűnik.

Egy kis kormányzati segítséggel tehát magától kidöglik a szuperbruttósítás, ráadásul úgy, hogy ezzel nem is bonyolódik az adózás rendszere.

Egyetlen kérdés marad csak hátra a szuperbruttósítás porainak eltakarítása után: hogy mi értelme volt egyáltalán az egésznek...

"Az égvilágon semmi értelme sincs"
"A munkaadók már a törvénytervezet vitájában is azon a véleményen voltak, a szuperbruttósításnak az ég világon semmi értelme nincs. Az új számítási mód csak összezavarja a számokat, nehezíti, hogy az emberek megértsék, mennyi a bérük, mi után hogyan kell adózni. A többféle bruttó bér keveredést, komplikációt okoz a vállalatoknál is az adózásban. A szuperbruttósítás csak egy egyszerű PR fogás arra, hogy kisebb százalékos személyi jövedelemadó kulcsokat lehessen kommunikálni - jelentette ki a szuperbruttósítás bevezetése előtt Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását