2024. április 23. - Béla

Vallás: a legnagyobb biznisz

Több hónapnyi nagy csönd után hirtelen lemondott a pécsi püspök, Mayer Mihály. A vádakból és tényekből kiderült, hogy az egyház-szakma valóságos paradicsom lehet, ha ügyesen panamáznak benne az illetékesek.
2011. január 23. vasárnap 13:34 - Kanicsár Ádám
Béke százzal!

Ha egy kellemes, egyházi ügyeket kifigurázó vasárnap esti vígjátékot szeretnénk írni, bizalommal vehetnénk fel kellékesnek Mayer urat. A volt püspöknek nem csak Istenbe vetett hite, hanem humora is sziklaszilárd lehet. BMW 740-ese tökéletesen adja vissza az egyház feljebbvalóságát és eleganciáját. Rendszáma pedig maga az irónia: PAX-100.

A jármű könnyed jelzése lehet annak, hogy a kereszténység új utakat próbál kiépíteni abban, hogy híveinek prezentálja nagyságát. Régen hatalmas templomokat építettek, tonnányi aranyberakásokkal, hogy bennük a szegénységről prédikáljanak. Ma más a helyzet. Az atyák luxusautókból integethetnek a hívőknek, utat törve maguknak a béke jeligéjével.

A szent hotel


No de hova utazgatott meseautójával a Püspök úr? A válasz egyszerű, pihenni a Szent János Hotelba, ahol VIP-szoba várta, ami meg is illette, hiszen a szálló építésébe nem kevés pénzt fektetett bele. Minden jel szerint nem a sajátját. A sok ima és prédikálás minden vita nélkül elég fárasztó munka lehet, kijár az embernek a pihenés.

Ezt pedig a hívők is tudhatják, hiszen a szálloda leginkább az ő kényelmüket hivatott szolgálni. Tv, internet, masszázs, mediterrán ételek, grill-terasz – a püspök úr biztos nem unatkozott pihenés közben és kikapcsolhatta agyát a sok ima és esetében a rengeteg számolás után.

Építsük a vallást!


Mert számolnia azt kellett. Milliók ide, milliók oda, építkezés itt, építkezés ott. Aki ennyi befektetéssel törődik, annak szükséges az otthoni nyugalom, így Mayer talán jogosan újította fel a püspöki palotát és egészítette ki azt egy egész szárnnyal. Az építkezési kedv pedig nem tompult, a vállalkozó szellemű püspök felújította a máriagyűdi ferences kolostort is – hadd szóljon!

Az építkezéseknél és felújításoknál pedig egy jobb dolog van még: a hatalom. Mayer hatalmas harcok árán próbálta a Szent Mór Iskolaközpont önálló gazdálkodását felszámolni. Eltüntette az igazgatót, jogcímek garmadáját vonultatta fel és addig készítetett könyvvizsgálói jelentéseket, amíg azok számára megfelelők nem lettek.

Isten keze persze előbb-utóbb mindenkire lesújt. Tavaly feljelentések sora érkezett a püspök ellen. Vádolták sikkasztással, magánokirat-hamisítással, sőt előjött a klasszikus szexuális visszaélés vád is, amely már egy megunt slágernek számít egyházi körökben.

Szegénység? Minek?

„A keresztények komoly áldozatokat vállalva tegyék életcéljukká az elveszett lelkek megmentését, a rászorulók segítését, elfogadva az ezzel általában együtt járó szegénységet.”

Úgy néz ki, Mayer püspök ezt nem a legkomolyabban tartotta be, legalábbis a tömeges és milliós felújítási vágya nem erről árulkodik. Érdekes kérdés persze az is, hogyan élhet vissza egy egyházi személy állami pénzekkel, vagy hogy egyáltalán hogyan kerül állami pénz az egyház kezébe. Hiszen az egyház és az állam már szétvált. Vagy ha pénzről van szó, talán semmi sem szent?

Mayer úr persze lehet jól csinálta. Úgy néz ki befektetői érzéke van, és nem lenne utolsó közgazdásznak, ő mégis Istent választotta. Isten ugyanis jól jövedelmez. Anyagi alapot bőven ad a vállalkozó kedvű embereknek, akik ahelyett, hogy azt – a dogmákat követve – a szegényeknek adnák, még több pénzt próbálnak csinálni belőle. Jobb esetben. Mert akkor talán a több pénzből több jut a szegényeknek. De itt még erről sincs szó.

Fény kft. – mindenre képesek vagyunk

Több pénz ugyanis nem lett. Csak több kényelem és egy vicces rendszámú autó. Meg egy vicces nevű püspöki vállalkozás, a Fény kft. Egy püspöki kft-ről, aminek keresztényi fogalom a neve leginkább az juthat eszünkbe, hogy betlehemi jászolokat, feszületeket és pápa-képes pólókat gyárt. De nem! Mayer itt is kreatív volt és egy egész sokszínű vállalkozást dobott össze az évek alatt.

A Fény kft természetesen foglalkozik építkezésekkel és felújításokkal. Ez a leírtak jegyében nem meglepő. De nem probléma a taxizás, a falemezgyártás, a húskereskedelem, a zöldségkereskedelem, a haltenyésztés, lótenyésztés, erdőgazdálkodás, vízijármű-kölcsönzés és a villanyszerelés sem. A vállalkozások szárnyasbetétje a Fény kft. Mindent lehet vele csinálni, ami csak eszünkbe jut.

Pápai diagnózis

Megéri tehát püspöknek lenni. Még ha nem is tart örökké. A napokban a pápa elfogadta Mayer lemondását, mely súlyos betegségre vagy más súlyos okra vonatkozott. Súlyos betegség? Bár volt műtéte a Püspök úrnak, lehet szó kényszerbetegségről is. Túlzott pénzszórási vágy, túlzott befektetési vágy, autók és luxus túlzott imádata... Súlyos ok? Több mint negyven vád, amelyek közül néhány eléggé megalapozott. A pápa valószínűleg mindkét okot megfontolva jóváhagyhatta a korai nyugdíjazást.

Isten vajon szomorú?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását