2024. április 26. - Ervin

Irak: a Nyugat közös ellenség

Irak közös ellenségének nevezte az Egyesült Államokat, Izraelt és Nagy-Britanniát szombaton Muktada asz-Szadr, az iraki radikális síiták vezetője.
2011. január 8. szombat 15:37 - HírExtra
A hitszónok Nedzsefben arra szólította fel követőit, hogy minden lehetséges eszközzel szálljanak szembe a megszállókkal. Muktada asz-Szadr, aki szerdán tért vissza Irakba több éves, önkéntes iráni tartózkodás után, hangoztatta, hogy "még mindig harcosok vagyunk".

A vallási vezető egyúttal arra is kérte híveit, hogy adjanak esélyt az új iraki kormánynak. Asz-Szadr Mahdi Hadserege nevű szervezete az ország 2003-as megszállását követően harcba szállt az amerikai erők ellen, s felelősség terheli a felekezetek között kirobbant erőszakért.

Beszédének kezdetekor arra kérte hallgatóságát, hogy skandálják vele együtt: "Nem, nem Amerikára", valamint ítéljék el Izraelt és minden megszállót. Kiemelte, hogy ők nem ölnek irakiakat, csupán a megszállókat veszik célba az ellenállás minden lehetséges eszközével.

A vallási vezető egyúttal arra is kérte híveit, hogy adjanak esélyt az új iraki kormánynak. Szavaiból úgy tűnt, hogy elfogadja a hadsereg és a rendőrség hatalmát.

A kijelentés eloszlathatja azokat a félelmeket, hogy esetleg egykori fegyveres szervezetét, a Mahdi Hadseregét akarja újraéleszteni. Azt is mondta: engedjenek teret az új kormánynak, hogy bebizonyíthassa, a népet szolgálja. Az új kormánynak azon kell munkálkodnia, hogy a megszállók elhagyják az országot. "Hallottunk egy ígéretet a kormánytól, arra várunk, hogy érvényt szerezzen szavainak" - tette hozzá.

A Mahdi Hadserege az ország 2003-as megszállását követően harcba szállt az amerikai erők ellen, s felelősség terheli a felekezetek között kirobbant erőszakért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását