2024. május 3. - Tímea, Irma

Alkoholban hol a határ?

Alkoholt lehet fogyasztani, de csakis felelősséggel. A hol a határ program a kulturált fogyasztásra hívja fel a figyelmet.
2011. január 8. szombat 08:58 - HírExtra
Egy esti baráti összejövetel - sok esetben - nem jöhet létre az alkohol mámora nélkül. Mindezzel nem lenne semmilyen gond, ám a mértéktelenség hatására felerősödhet az agresszív viselkedésre való hajlam: a repkedő székek és kiabálás esetén könnyen rájöhetünk, hogy az addigi kedélyes csevej határozottan elfajult. Nem elhanyagolható tényező a másnaposság sem, amely miatt a következő nap munkája láthatja kárát.

Alkoholhoz persze nem csak társaságban, „buli” alkalmával nyúlnak az emberek. A túlfeszített munka és a megoldatlan életvitel olyan lelki betegségek kialakulásához vezethet, amelyek esetében az alkohol szorongásoldó hatással rendelkezhet.

Még aggasztóbb probléma lehet a fiatalkorú alkoholisták vészesen emelkedő száma: a szórakozóhelyek és kocsmák - nem csak hétvégéken – telve vannak gyakran tizennyolc éven aluli fiatalokkal, akik szemmel láthatóan igen intim viszonyt ápolnak a különböző alkoholtartalmú italokkal.

A májzsugor miatt hazánkban elhalálozott emberek aránya hétszerese az uniós átlagnak: százezer főre hatvanhat haláleset jut. A fiatalkorú alkoholizmus „népszerűségéből” kiindulva ez az arány a jövőben - ha nem történik drasztikus változás - csak emelkedni fog.



Azt isznak, amit akarnak

A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója, Németh Tibor szerint a város népszerű szórakozóhelyein jó eséllyel lehet találkozni gyakran 14 év körüli fiatalokkal a hajnali órákban is. Az igazgató szerint megdöbbentő tény, hogy a gyerek gyakran a szülők tudta nélkül elszöknek hazulról, valamilyen valótlan indokkal. Az egyetlen céljuk a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Az igazgató elsősorban a társadalmat tartja felelősnek az évek óta egyre súlyosabb helyzetért.
A szakember szerint „… nagyon nehéz a helyzet, mert ugyan mindig ittak a fiatalok, de ennyire magukra hagyva és ellenőrizetlenül nem voltak, mint manapság.

A rendszerváltás óta azt isznak és ott, ahol akarnak, és senki nem vonja felelősségre őket, de azokat sem, akik kiszolgálják őket. Nagy tömegről van szó, amelyik valamilyen szinten a gazdaságot is mozgatja, így mindenki szemet huny a probléma láttán.”

Németh Tibor egy olyan felvilágosító kampány elindítását tartja szükségesnek, amelyre Magyarországon eddig nem volt példa.

Az őszinte beszéd a megoldás?

A legtöbb fiatalkorú a baráti társasága nyomására nyúl az üveghez. Amennyiben kitudódik a „titok” a legtöbb szülő eltiltja a gyermekét a társaságától.

Kardos Péter pszichopedagógus véleménye szerint a tiltás a legtöbb esetben a szülő-gyermek kapcsolat romlását eredményezi.



„A kezdeti fázisban a szülő egy korlátlan hatalommal rendelkező személy, de ahogy nő fel a gyerek, vele együtt nő a szabadsága, s ezzel együtt csökken a szülő hatalma, mondhatni kezd kialakulni egy egyenrangú viszony szülő és gyerek között. Ebben a helyzetben a szülő személye, jelleme lesz a meghatározó. Hogy mennyire fogadja el egy kamaszkorú gyerek a szüleit, hogy mennyire tartja őket hitelesnek, meggyőzőnek, mennyire tartja őket partnernek, az a szülők korábbi nevelői, vagy szülői munkájától függ. Ha ebben a korban nem övezi a szülőket valamiféle tekintély, akkor már szinte bármit csinálhatnak.”

A szakember szerint a félresiklott kapcsolatot hamar rendbe lehet hozni, ám ehhez a gyereknek és a szülőnek is őszintének kell lennie egymáshoz. A párbeszéd az alkoholproblémák kezelésében, megelőzésében is segítet.

Kéne egy kampány


A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és parterei a „Tudod hol a határ?” című felvilágosító kampányával kívánja a mértékletes alkoholfogyasztásra felhívni a figyelmet. Véleményük szerint a kulturált alkoholfogyasztás a kiegyensúlyozott életvitel része, ám a szabályok és a határok ismerete elengedhetetlen.

A kampány jelmondata magáért beszél. „Láss tisztán, dönts felelősséggel!”

Alkoholfüggőség
Az alkoholfüggőség vagy alkoholizmus olyan állapot, amikor valaki fizikailag és lelkileg is függővé válik az alkoholtól.

Egyszerűen szólva az alkoholisták az alkohol rabjává válnak. Ha abbahagyják az ivást, fizikai és lelki elvonási tünetektől szenvednek, és sóvárognak az alkohol után. Az elfogyasztott alkoholmennyiség önmagában nem tünete ennek a betegségnek, de a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás elvezethet a kialakulásához. A genetikai adottságok is fontosak, ezért ajánlott jól ismerni a családfát, ha alkoholról van szó.

Ha a mértékletes alkoholfogyasztás problémát jelent számodra, akkor kérj orvosi segítséget, mivel az alkoholfüggőség következményei súlyosak lehetnek az azt elszenvedők, családjuk és barátaik számára is! - holahatar.hu

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását