2024. április 20. - Tivadar
Nem kisebb feladatra vállalkozik Magyarország, mint hogy soros uniós elnöksége alatt kidolgozza a hiánypótló egységes európai romastratégiát. Konkrétumokról egyelőre keveset tudni, áprilisra azonban el kell készülnie az anyagnak.
2010. december 10. péntek 06:17 - Gedei Szilárd
A roma integráció tíz közös alapelve
Konstruktív, gyakorlatias és diszkriminációmentes politika
Kifejezett, de nem kizárólagos célbavétel
Interkulturális megközelítés
Törekvés a főáram irányába
A nemi vonatkozás figyelembevétele
A tényeken alapuló szakpolitikák átültetése
A közösségi eszközök használata
A regionális és helyi önkormányzatok bevonása
A civil társadalom részvétele
A romák aktív részvétele
"A magyar uniós elnökség úgy fejeződik majd be, hogy lesz egy elfogadott európai romastratégia" - jelentette ki a napokban Orbán Viktor utalva a 2011 első félévében az Európai Unió elnökségét betöltő Magyarország egyik legnagyobb feladatára.

Európai-szintű romastratégia attól az országtól, amelyik még csak országos szintű működőképes stratégiát sem tudott soha felmutatni?

Maradjunk annyiban, nagy feladat lesz, amiből minden bizonnyal sokan kiveszik a részüket.

A HírExtra megkereste Farkas Flóriánt, akiről úgy tudjuk, tevékeny szerepet fog vállalni a stratégia kidolgozásában. A Fidesz-kormányhoz köztudottan közel álló Lungo Drom elnöke azonban nem kívánt nyilatkozni a témában.

A MACIFÉSZ részt venne a munkában

Kozák János, a MACIFÉSZ elnöke azonban készséggel megosztotta portálunkkal elképzeléseit az átfogó stratégiáról.

"Természetesen nagyon szívesen részt vennénk a stratégia kidolgozásában. Annál is inkább, mert nekünk is van egy programunk, ami ugyan gyökeres szemléletváltáson alapul, de nem tér el nagyban a kormány elképzeléseitől" - mondta Kozák.

A veszprémi romavezető szerint a stratégia jó alkalom lesz arra, hogy végre rendet teremtsenek, még akkor is, ha az első lépések fájdalmasak lesznek. A MACIFÉSZ szakembereinek konkrét elképzelései is vannak arról, mit kell mindenképpen belefoglalni a stratégiába.

Ne az utcasarkon gereblyézzék a vizet

"A romák számára képzéseket és munkahelyeket kell teremteni. Ezeket az embereket nem kizárólag kétkezi munkára lehet befogni. Jövőképet kell kialakítani. Amikor a foglalkoztatásról van szó, nem mindig arra kell gondolni, hogy melyik utcasarkon gereblyézzenek vizet, csak hogy valami elfoglaltságuk legyen. Legyenek közülük orvosok, ügyészek, médiások és sorolhatnám azokat a szakmákat, ahol alig látni cigányembert" - sorolta a tennivalókat Kozák.

A HírExtra információ szerint a stratégia előkészítésén dolgozó Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságon még nem döntötték el, milyen szervezeteket milyen szinten vonnak be a munkaanyag elkészítésébe, illetve mely szervezeteknek kérik ki a véleményét.

A stratégia előkészítésének részleteiről a Balog Zoltán vezette államtitkárság jövő hét közepére ígért tájékoztatást.

Valóban meg tudjuk csinálni?

Sokan egyébként amondóak a magyar és az uniós viszonyokat ismerve, a magyar elnökség alatt mindössze a stratégia előkészítő folyamata valósulhat meg, a lényegi lépésekre csak 2011 második felében, esetleg 2012 elején kerülhet sor.

Az európai szintű közös "akciótervben" foglaltak kötelező érvényű lesz az összes uniós tagállam számára. Nagy tehát a felelősségünk, talán ennek is köszönhető, hogy a jövő évi költségvetés fő számait látva megállapíthatjuk, a különböző romaintegrációs programok a megszokottnál is több pénzre számíthatnak.

Biztosítottak az anyagi források


A napokban elfogadott új költségvetés egyik módosító indítványa szerint a Költségvetési Tanács titkárságának jövőre tervezett 835,5 millió forintjából elvon 825,5 millió forintot. Hogy ez miért fontos a romák európai-szintű integrációját célzó program kidolgozásához? Az elvonással nyert összeget a roma ösztöndíjprogramok emelésére fordítják.

Láthatóan készülünk tehát a nagy feladatra. Azt azonban még nem tudhatjuk, hogy Magyarország végül jól jön-e ki a misszióból. Áprilisban, illetve a stratégia nyilvánosságra hozatalát követő időszakban kiderül. Annyit azonban hozzáfűzhetünk mindehhez, a jelenlegi magyar és uniós helyzeten sokat már mi sem ronthatunk...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Paddington
2010. december 10. 12:56
Stratégia,nagy tervek,eddig is voltak-még több pénz már eddig is elment.Az eredmény?A cigánycsaládok többségében már olyan sincs,aki ismert valakit,akinek dolgoznia kellett korábban.Orbán V.hiába akarja az EU nyakába varrni a romaprobléma megoldását,ők visszafogják passzolni ezt a kérdést,nekünk,a románoknak,bulgároknak-az időközben az EU-ba kivándorolt cigányokkal együtt.
lehet más a kannás bor
2010. december 10. 09:10
Majd pont a MACIFASZ fogja megoldani a romák problémáit... Farkas Flórival együtt ők a fő romamaffiózók!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását