2024. április 20. - Tivadar

Az SZDSZ kezet nyújt a romáknak

Az SZDSZ hatékonyabb fellépést követel a társadalom együttélési normáit megsértők ellen, sürgeti a cigánytelepek és gettók felszámolását és partnerséget ajánl a romaszervezeteknek.
2009. március 7. szombat 22:19 - HírExtra
Szent-Iványi István egyebek mellett elmondta, az SZDSZ alapvetően értékkampányt folytat. Olyan fontos európai értékek mellett kívánnak kiállni, mint a humanizmus, a tolerancia és a kisebbségi jogok tisztelete. Emellett a jogállamiság megkerülhetetlen pillérének tartják az élet és tulajdon biztonságát. Utóbbiban megítélésük szerint az állami szervek szerepe kiemelkedő, tőlük a szabad demokraták az eddiginél hatékonyabb fellépést várnak.

A párt országos tanácsa két hét múlva fogadja el romastratégiáját, mely az általános iránymutatás mellett konkrét intézkedési javaslatokat is tartalmaz majd - fogalmazott az elnök. Ezzel kapcsolatban Bács-Kiskun megye roma vezetőivel is megbeszélést folytatnak - tette hozzá.

A program tartalmáról szólva elöljáróban hangsúlyozta, a közelmúlt tragikus eseményei rávilágítottak a magyarországi cigányság helyzetének megoldatlanságára és a kisebbségi integráció zavaraira. Mindkét területen várat magára az előrelépés - vélekedett Szent-Iványi István.

A pozitív irányú elmozduláshoz az SZDSZ elengedhetetlennek tartja a társadalmi együttélés normáit megsértők elleni súlyosabb fellépést és a beilleszkedni vágyók hatékonyabb támogatását az integrált oktatás- és foglalkoztatáspolitika eszközeivel. Fontos volna emellett az integráció akadályát jelentő cigánytelepek és gettók mielőbbi felszámolása is - emelte ki a politikus. Mindezek megvalósulása érdekében a párt a romaszervezetekkel is egyenrangú partneri viszonyt kíván kialakítani, hiszen a roma civil társadalomnak meghatározó szerepet kell játszania az integráció sikerében - mondta az SZDSZ országos tanácsának elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását