2024. április 25. - Márk

Farkas Flórián mindent felvállal

Farkas Flórián: "minden általam elmondott szót és kijelentést vállalok".
2010. november 18. csütörtök 07:32 - HírExtra
"Minden általam elmondott szót és kijelentést vállalok, és úgy gondolom, hogy a roma támogatások korábbi kifizetési gyakorlatával nemcsak én, hanem a cigány és nem cigány közvélemény is mélyen egyetért" - reagált szerda este az MTI megkeresésére Farkas Flórián roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztos arra a világhálóra felkerült hangfelvételre, amelyen egy centralizált fővárosi és országos romapolitika kialakítását vázolta fel.

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő a hangfelvételen úgy fogalmazott: azok a kisebbségi képviselők, romaszervezetek, amelyek nem mennek be az általa felvázolt rendszerbe, nem kapnak pénzt, és, mint mondta, nem tesz egy fillért sem olyan országos vagy területi cigány önkormányzatba, amelyet nem az általa irányított szervezet színeiben vezetnek. "Ha nem jöttök be a rendszerbe, és az nem lesz átlátható, abban nem lesz pénz" - jelentette ki.

A roma politikus a 12 perces hangfelvételen azt mondta: az az "alapítványosdi játszma", ami eddig volt, Macika (Magyarországi Cigányokért Közalapítvány), Kisebbségi Közalapítvány, OFA (Országos Foglalkoztatási Közalapítvány) meg a többi, megszűnnek, ezentúl a pénz kezelése egy helyen lesz, és azt ő irányítja.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által elküldött közleményben a roma politikus hangsúlyozta: "nem történhet meg többé, hogy közpénzekből milliók, milliárdok mennek roma támogatások címén magánérdekekre, miközben a cigányság helyzetében évek óta semmilyen előrelépés nem történt".

"A jövő cigánypolitikája csak az erkölcsösség, törvényesség és átláthatóság útján érhet el eredményeket" - szögezte le. Ezen véleményét pedig nem változtatja meg, hogy egy ülésen elhangzott beszédből a szövegkörnyezettől függetlenül ki mit ragad ki, és miként próbálja azt megtévesztő módon "félremagyarázni".

Szerinte egy újfajta cigánypolitikára van szükség ahhoz, hogy a cigányság helyzete rövid és hosszú távon megváltozzon. Ehhez olyan intézményesített, átlátható rendszer kialakítására van szükség, melyben a cigányság integrációjára szánt pénzösszegek felhasználása lépésenként nyomon követhető. Az a szervezet, amely ebben az átlátható és ellenőrizhető rendszerben nem kíván dolgozni, tényleg nem fog támogatást kapni - emelte ki Farkas Flórián.

A korábbi kormányzati ciklusban történt, roma támogatásokkal kapcsolatos visszaélések miatt július óta miniszteri biztosként ő felügyeli a roma támogatásokat - emlékeztetett a közleményben. Az elmúlt nyolc évben papíron ebben az időszakban több milliárd forintot költöttek el a cigányság integrációjára, "maguk az érintettek azonban csak morzsákhoz jutottak hozzá" - írta Farkas Flórián.

Kiemelte továbbá, hogy a kormány kezdeményezte az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) 2009. első félévi pénzügyi gazdálkodásának átfogó számvevőszéki ellenőrzését is a korábbi szabálytalan gazdálkodás miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását